Boodschappen in België duurder geworden vanwege Covid-19

Volgens de Belgische regering betalen consumenten in België als gevolg van de pandemie 10% meer voor hun dagelijkse boodschappen dan in 2019. Belstat, het Belgische Bureau voor de Statistiek, meldt dat de prijzen voor fruit (+10%), vruchtensap (+9%) en groenten (+5%) zijn gestegen. Gemiddeld stegen de voedselprijzen met 3,2% ten opzichte van vorig jaar. 

Tegelijkertijd daalden de prijzen van vliegtickets (-14,4%), aardgas (-15,8%), elektriciteit (-6%) en benzine (-5,8%). 

Het Nieuwsblad zegt dat in het rapport staat dat de prijsstijgingen vooral te wijten zouden zijn aan de lagere beschikbaarheid van bepaalde producten als gevolg van kleinere oogsten. Belgische telers laten echter weten dat de oogsten 'zo slecht niet zijn' en dat de prijsstijging van 10% niet van toepassing is op lokale AGF maar dat de gemiddelde prijzen zijn gestegen onder invloed van exotische AGF. 

Volgens brusselstimes.com is veel van het importfruit, zoals sinaasappelen, citroenen en limes, afkomstig uit Spanje. Dit land werd hard geraakt door de Covid-19-pandemie, waardoor het fruit onder moeilijke omstandigheden moest worden geoogst, onder meer  vanwege een tekort aan personeel, hetgeen de prijzen met wel 40% heeft doen stijgen. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven