Peulenseizoen begint in oktober

De actuele verkoop van peulen verloopt vanwege de vakantieperiode rustig. Het aanbod aan Zimbabwaanse partijen raakt langzaam op. De eerste offertes uit Guatemala komen er al aan. "Vanaf week 40, aan het begin van het Keniaanse seizoen, start normaal gesproken het hoofdseizoen", prognosticeert Edgar Günther, directeur van Elbefruit GmbH en specialist op het gebied van peulen en sugarsnaps.

Het actuele Guatemalaanse laagseizoen is relatief kort en duurt vermoedelijk slechts tot eind september. Het hoofdseizoen start daar eind november en duurt aanzienlijk langer. "We zien nu een kortdurend gat in de verkoop vanwege de zomerperiode, vooral ook omdat er Duitse peulen op de markt komen. Vanaf oktober zal de afzet weer wat aantrekken, zodra de eerste partijen uit Kenia bij ons arriveren", schetst Edgar het verdere seizoensverloop.


Teeltareaal in Zimbabwe

Hoge luchtvrachtkosten
In het kader van de coronapandemie is er volgens Edgar een tekort aan luchtvrachtcapaciteit geweest, wat zich uitwerkt op de vrachtkosten. "De vrachtkosten bij zeetransport zijn daarentegen duidelijk voordeliger. Vanwege de actuele marktsituatie en de behouden vraag komt het gros van de importproducten per zeevracht naar ons toe." De prijzen liggen dan ook eerder op laag niveau, luidt het verder.

Bio-peulen 
Parallel aan het Keniaanse seizoen zal ElbeFruit vanaf week 45 ook Ethiopische partijen aanbieden. Men onderhoudt sinds circa twee jaar nauwe betrekkingen met het daar gevestigde exportbedrijf GreenPath. "We nemen onder andere bio-bonen van deze partner af, die reeds zeer goed werden ontvangen op de Europese markt. De volgende stap zou zijn om ook uit Guatemala bio-peulen en -sugarsnaps af te nemen", vertelt men.


Links: Edgar Günther (l) op bezoek in Egypte.
Rechts: teeltareaal in Egypte.

Nieuw merk 'SuezFruit'
Vanaf december zullen er dan verse peulen uit Egyptische teelt beschikbaar zijn. Edgar: "Egypte is weliswaar een grote producent van talrijke culturen, maar peulen kwamen hier tot voor kort slechts marginaal voor. Ten westen van het Suezkanaal ontstaan nu enorme plantages en de kwaliteit wordt eveneens ieder jaar beter."


Modelverpakking van het nieuwe merk SuezFruit

De snelle ontwikkeling van de productie aldaar maakt het Noord-Afrikaanse land tot een interessante partner voor Europese importeurs. "We hebben het potentieel voor ons erkend en zullen eind van het jaar een nieuw kantoor in Egypte openen. Tegelijkertijd zullen we aan het begin van het nieuwe seizoen ons nieuwe merk 'SuezFruit' presenteren. Dit nieuwe label is een goede aanvulling op onze bestaande merken ElbeFruit en ZambeziFruit", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
ElbeFruit GmbH
Edgar Günther
Hauersweg 2
22303 Hamburg
M: +49 157 5175 1475
T: + 49 40 2999 64 304
E-mail: edgar@elbefruit.eu  
www.elbefruit.eu 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven