Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

In Spanje oogsten enkele telers satsuma's zonder de juiste brix en kwaliteit

De Valenciaanse telersvereniging La Unió de Llauradors heeft vastgesteld dat bepaalde afzetbedrijven, vooral in de streken La Safor, Marina Alta, Ribera Alta en Ribera Baixa, reeds citrus aan het oogsten zijn. Het gaat in de eerste plaats om vroege Satsuma-mandarijnen, terwijl het fruit in kwestie nog niet aan de rijpheids- en kwaliteitsvoorwaarden voldoet.

“Een voortijdige oogst is onverantwoordelijk gedrag dat de positieve vooruitzichten van het komende seizoen ernstig in gevaar brengt.” Het komende seizoen belooft immers voorspoedig te verlopen, want alles erop dat de vraag naar citrus door de gezondheidscrisis hoog zal zijn, afgaande op de mooie afzetcijfers tijdens de tweede helft van het vorige seizoen.

Reeds geoogste Satsuma's

Volgens de organisatie kan het vervroegd plukken van het citrus, wanneer het nog niet de juiste rijpheid, kleur of brix heeft, de start van het seizoen om zeep helpen en ook leiden tot een domino-effect voor de middellate rassen. De consument wordt dus eigenlijk bedrogen waardoor hij kan afzien van herhaalaankopen. Daarom doet de organisatie een oproep aan de afzetbedrijven om niet in de verleiding te komen zich te lenen tot dergelijke praktijken.

La Unió hoopt anderzijds dat het slechts om geïsoleerde gevallen gaat en dat het seizoen voor de rest volgens de gangbare normen kan verlopen, waarin geen plaats is voor speculatieve praktijken. "We vragen dat de Valenciaanse autoriteiten ook een stevig oogje in het zeil houden bij de oogst en afzet van het citrus, zodat we komaf kunnen maken met deze nefaste vervroegde toetreding tot de markt", zegt Carles Peris, secretaris-generaal van La Unió.

La Unió roept daarbij het ministerie van Landbouw op om de kwaliteit van het citrus bij het seizoensbegin aan grondige inspecties te onderwerpen, zowel in de pakhuizen als in het veld, om dergelijk gedrag van bepaalde commerciële spelers af te raden.

De organisatie verzoekt het ministerie van Landbouw ook om de afzetbedrijven die al in augustus of begin september citrus op de markt wensen te brengen, te verplichten de autoriteiten hiervan op de hoogte te stellen en daarvoor officiële toestemming te vragen. Ze zouden dan vooraf moeten melden op welke dag ze het citrus willen verzenden (niet de dag van de oogst, wel die van verzending), zodat inspecteurs de mogelijkheid krijgen het fruit te keuren. Het doel is fruit op de markt te brengen dat voldoet aan alle kwaliteitseisen.

Het is al bewezen dat de inspecties van voorgaande jaren gewetenloze verkopers, die het citrus onrijp en groen afzetten op zoek naar snelle winst, afgeschrikt hebben. Met hun ondoordachte houding brengen ze ernstige schade toe aan de sector als geheel en dat zelfs voor de rest van het citrusseizoen.

 

Voor meer informatie:
Carles Peris, secretaris-generaal van La Unió
Tel: +34 658 928 923 (Spanje)
https://launion.chil.me


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven