Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrika neemt proactieve maatregelen tegen Afrikaanse fruitmot (FCM) bij citrusexport EU

Voor het eerst sinds 2018, toen de Zuid-Afrikaanse citrussector het False Codling Moth Management System introduceerde, heeft de sector in moeten grijpen vanwege de Afrikaanse fruitmot (FCM). 

Het besluit om het exportprotocol voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen voor het resterende deel van het seizoen op zo'n korte termijn aan te scherpen, is mogelijk dankzij de flexibiliteit die deze systematische benadering biedt," zegt Deon Joubert, afgezant van de Citrus Growers' Association voor de EU. Dankzij de voortdurende, grondige monitoring van boomgaarden en fruit die dit systeem vereist, heeft de sector vast kunnen stellen dat er dit jaar sprake was van een hoge mate van FCM-activiteit. 

"Onze verkenningsactiviteiten wezen uit dat we zonder maatregelen een bovengemiddeld aantal meldingen in de keten zouden kunnen verwachten," zei hij. "Daarom hebben we het besluit genomen om exporteurs uitsluitend toe te staan om voor dit type export te reserveren zoals gespecificeerd onder optie C van het Citrus Management System."

"Dit bewijst de kracht van de systeembenadering waar we voor gekozen hebben. Door continue monitoring kunnen we de tekenen van FCM-activiteit herkennen, zoals eind juli bij Navels en Valencia's het geval was in heel het land. Dit beheerssysteem stelt ons in staat om snel in te grijpen en het systeem waar nodig te versterken."

Al het citrus wordt nu volgens een hoger risico-protocol verladen, waarbij precooling wordt toegepast en het fruit langere tijd aan lage temperaturen wordt blootgesteld om de larven van de Afrikaanse fruitmot te doden.

Hij benadrukt dat dit alleen van toepassing is op Navels en Valencia's en niet op easypeelers, grapefruit of citroenen, die geen gastheer voor de Afrikaanse fruitmot zijn. 

Larven van de Afrikaanse fruitmot, een in Zuid-Afrika inheems insect, dat in citrusteeltgebieden streng onder de duim wordt gehouden. 

“We schalen onze veiligheidsmaatregelen op om beter te kunnen voldoen aan de regelgeving en we nemen deze maatregelen ook proactief. De Afrikaanse fruitmot komt in heel Zuid-Afrika voor maar we houden de plaag binnen de perken door middel van Xsit-steriele insecten-techniek, virussprays en boomgaardbeheer. In 99,5% van de gevallen slagen we hierin en als men kijkt naar de aantallen die we dit seizoen hebben geëxporteerd, 9,6 mld stuks fruit, dan is dit een geweldige prestatie.

Het einde van het sinaasappelseizoen komt in zicht en medio september zal de CGA waarschijnlijk de mogelijkheid bekijken om de sinaasappelexport naar de EU vrijwillig op te schorten vanwege het hogere risico op Citrus Black Spot bij late Valencia's. 

 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven