Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
USDA

Chinese vraag naar Chileense kersen blijft groeien

Het geplante Chileense kersenareaal groeit stevig met een jaarlijks groeipercentage van 10 procent. Het geplante areaal kersen wordt geschat op 42.200 ha voor 2020/21. Nieuwe kersenboomgaarden verhogen de productiviteit elk jaar, waardoor Chili een hoog productiepotentieel heeft dat volgens deskundigen tegen 2023/24 kan oplopen tot meer dan 345.000 ton.

De klimatologische omstandigheden zijn tot nu toe gunstig geweest voor de kersenteelt, aangezien er in de winter (juni en juli) overvloedige regenval was en de kersentelers verwachten dit jaar een grotere oogst, ervan uitgaande dat er geen onverwachte klimatologische omstandigheden zijn in september en oktober, zoals vorst of regenval tijdens het oogstseizoen in november en december.

Volgens de Chilean Plant Nurseries Association werden er in 2019 meer dan 5,6 miljoen kersenplanten verkocht, waarvan 80 procent van de rassen Regina, Santina en Lapins. De kersentelers hebben ervoor gekozen om vroeg in het seizoen (oktober-november) te oogsten en verwachten met name in China betere prijzen te krijgen als het aanbod lager is.

De Chileense kersenexport in 2019/20 zal naar raming met 13% toenemen tot 259.000 ton.Tot nu toe is er in 2019/20 228.923 ton kersen geëxporteerd, een stijging van 27,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2018/19 en een nieuw exportrecord voor Chileense kersen. De exportwaarde steeg met 43% en bedroeg 1,2 miljard dollar (ruim 1 mld euro).

China heeft zich geconsolideerd als Chili’s topmarkt voor kersen, goed voor 90 procent van de totale export, terwijl de Verenigde Staten de tweede topmarkt is. De export van Chileense kersen naar de Verenigde Staten is echter slechts goed voor 2% van de totale export van Chileense kersen, en de export daalde met 4,55% in 2019/20 ten opzichte van 2018/19.

Begin februari, tijdens het uitbreken van de coronapandemie, waren ten minste 3.000 containers met Chileense kersen onderweg of kwamen ze aan in China, met name met late oogst kersenrassen. Chileense exporteurs verklaarden dat sommige zeeschepen vertraging opliepen en dat sommige ladingen vastzaten in Chinese havens. Uiteindelijk zijn er echter ladingen vrijgekomen die op de Chinese markt zijn aangekomen. Ondanks de moeilijkheden en vertragingen steeg de export van kersen naar China in 2019/20 met 31,6% ten opzichte van 2018/19. De Chileense kersenexporteurs verwachten dat de Chinese vraag zal blijven groeien, wat nieuwe marktkansen biedt voor Chileense kersen in de Chinese binnensteden.

Bron: USDA

Publicatiedatum: