Geoffrey Delbaere, Warnez Potatoes

"Dit jaar wat minder kilo's maar wel forse kalibers in aardappelen"

Tholen – Op dit moment zijn ze bij Warnez Potatoes volop aan het rooien. “We wachten echter op een beetje regen om verder te kunnen. Vorige week was het vrij droog dus moesten we wachten op een bui zodat we weer volle bak aan de slag kunnen”, vertelt Geoffrey Delbaere. “Gelukkig hebben we in de voorbij twee weken al een mooie hoeveelheid aardappelen kunnen rooien.

Vanwege de droogte waar België de afgelopen periode mee te kampen heeft gehad, is het aantal knollen per plant lager dan normaal. Hierdoor lopen de kilo’s wat achter, maar zijn de kalibers aan de forse kant. “Onze teeltbegeleiders zorgen ervoor dat de kalibers niet te groot worden, omdat we aan de retail leveren en aan een bepaalde maat moeten voldoen. Om de aardappelen niet te groot te laten worden, rooien we een stuk vroeger dan vorig jaar”, aldus Geoffrey. “Ik verwacht dat het totale rendement iets lager is dan in 2019, maar dat het niet zo laag zal zijn als in 2018. “Het gemiddelde aantal tot per hectare lag in 2018 een stuk onder de 40 ton/ha, dit jaar zullen we ergens uitkomen rond de 40 ton/ha.

Onderwatergewicht
“Tevens hebben we kunnen vaststellen dat de aardappelen vanwege de droogte en de hitte een hoog onderwatergewicht hebben. Het onderwatergewicht bepaalt hoe bloemig een aardappel kookt. Dit jaar ziet het er naar uit dat de normaal vastkokende aardappelen, minder vastkokend zijn dan ze eigenlijk horen te zijn”, zegt Delbaere. “Om dit te voorkomen worden al onze vastkokende aardappelen op velden geteeld die toegang hebben tot irrigatie. Wij telen ook een redelijk deel van onze aardappelen in Frankrijk, omdat daar het irrigatienetwerk groter is dan in België. In totaal wordt zo’n 50% van het areaal in België en Frankrijk geïrrigeerd.”

Druk op de prijzen
De vraag naar aardappelen liep in de afgelopen weken wat achter. “Vanwege het warme weer viel de vraag flink tegen. Als het warm wordt, merk je dat gelijk aan de vraag. Inmiddels is het weer een stuk milder en zwengelt de vraag weer aan. Tevens zijn er wat problemen in de markt door de oude stocks van de verwerkende industrie. De verwerkende industrie heeft vanwege de coronacrisis nog oude aardappelen in de stocks en het rooien van de nieuwe aardappelen is dit jaar vroeg begonnen, waardoor er wat druk op prijzen is gekomen. We verwachten wel dat de voorraden op beginnen te raken en ze snel nieuwe aardappelen nodig hebben. Dan zullen de prijzen zich weer herstellen”, stelt Geoffrey.

Zero residu
“Sinds enkele jaren testen we bij Warnez de gerooide aardappelen op de overblijfselen (residuen) van gewasbeschermingsmiddelen. Uit de labotesten is gebleken dat 80% van alle aardappelen geen residuen meer hebben van deze gewasbeschermingsmiddelen. De overige 20% waar wel nog residuen op gevonden worden zijn altijd onder de wettelijke limiet.  Elk seizoen krijgen we het voor elkaar om het percentage te verhogen en ons streven is om zero residu op de aardappelen aan te treffen. Een volgende stap is om bij bepaalde rassen helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen meer toe te passen. Samen met het Convenant Robuuste Aardappelrassen doen we onderzoek naar bepaalde rassen die resistent zijn tegen bepaalde ziektes. Dit is de ultieme duurzaamheid en hier geloven wij als bedrijf absoluut in”, besluit Geoffrey.

Voor meer informatie:
Geoffrey Delbaere
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
T: +32 051 400812
info@warnezpotatoes.be       
www.warnezpotatoes.be 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven