Flinke stijging aubergineprijs op VBT-klokken

Tholen - De voorspelde traditionele stijging in prijs in aubergine richting het eind van augustus liet misschien iets langer op zich wachten dan normaal, maar vorige week was het dan toch zover. In een week tijd kwam er ruim een halve euro bovenop de prijs op de VBT-klokken. Ook rode paprika liet een flinke prijsstijging noteren en zowaar ook de groene courgettes klommen iets op in prijs.

De prijsstijging in aubergine is het resultaat van een grote vraag, zo geeft Lava in de wekelijkse korte analyse bij de cijfers mee. Alle sorteringen liggen min of meer op hetzelfde niveau. Over week 35 leverde het een middenprijs van 1,31 euro op, waar dat in week 34 nog 80 eurocent was.

Dip rode paprika van korte duur
Een andere grote stijger op de klokken is de rode paprika. In week 34 ging de prijs bijna door de helft, maar een week later is die prijsdaling weer bijna gecorrigeerd en ligt de prijs met 1,10 euro dicht bij de middenprijs die in week 33 werd behaald (1,17 euro).

Zware komkommers goed betaald
De andere kasgroenten laten minder grote stijgingen (of dalingen zien). De middenprijs voor komkommer kwam voor week 35 uit op ruim 34 eurocent, wel lager dan in week 34, maar nog steeds redelijk. Enkele verkopers en een teler spraken eind vorige week al over een 'goede flow'.

De verwachting is dat met een dalend aanbod, ook als gevolg van telers die een herfstteelt tomaten gaan draaien i.p.v. een rondje komkommers, de prijzen goed blijven, al moet dan de vraag wel blijven volgen, uiteraard. Wat opvalt is dat de zwaarste sorteringen beduidend betere prijzen opleverden. 

Kleurtjes paprika stabiel
De overige kleuren in paprika noteren over week 35 middenprijzen van net geen 1,25 (geel), 1,37 (groen) en bijna 1,40 (oranje). Vrijdag was geel op de klokken het best betaald en leverde een groene paprika het minst op.

Lichtpuntje in tomaat?
Voor het eerst in weken trokken ook de tomatenprijzen aan. Toch kwamen de middenprijzen over week 35 nog weer lager uit dan in week 34, zowel in tros (0,24 eurocent t.o.v. 0,26 in week 34) en tros (0,22 t.o.v. 0,30 in week 34). Wel is de verwachting, zo geeft Lava mee, dat met een licht dalende aanvoer de prijzen misschien iets verder kunnen aantrekken.

Courgette groen: iets erbij
Tot slot wel een hele lichte stijging in de middenprijs voor groene courgettes. 12 eurocent voor een groene courgette is nog steeds laag, maar wel hoger dan de 7 eurocent die de groene vruchten in week 34 gemiddeld nog opbrachten. 

Bekijk hier alle cijfers.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven