Kris Wouters, Woutersfruit

“Meer volume Qtee-peren met de prijs op hetzelfde niveau”

Tholen – Bij Woutersfruit zijn ze begonnen aan de oogst van de Conference peren maar ondertussen is men in de loods druk bezig met het sorteren van een heel andere variëteit peren namelijk die van clubras QTee. “De pluk van deze peer was 3 weken eerder gestart en momenteel is alles binnen,” vertelt Kris. “Midden november verwacht ik dat het weer gedaan is met onze volumes Qtee-peren, ze zijn elk jaar weer snel de deur uit.” 

Vorig jaar werd een volume van 3.200 ton geoogst, dit jaar was het volume 4.000 ton met iets meer kleinere maten dan vorig jaar, dat is ook meer dan de oogst van 2018 met 3.700 ton. “Afgezien van de maten zien we dit jaar dat de kwaliteit beter is en we nu meer klasse 1 fruit hebben en iets minder klasse 2. Van de weersomstandigheden hebben we dit jaar weinig last gehad.  Dat is goed nieuws voor de toekomst want dat betekent dat we wat minder schrik moeten hebben van de vorst die we wel hadden in het voorjaar.”

De QTee peren worden bij Kris centraal gesorteerd en op een tweede locatie bij BelOrta in Borgloon. “De klasse 1 peren  60mm+ zijn bedoeld voor de markt in Europa. De peren onder 60mm gaan allemaal naar het Midden Oosten. De minder gekleurde peren worden later gesorteerd en gaan vooral naar India en Maleisië.

Sortering
“De prijs op het moment is te vergelijken met vorig jaar en de verkoop verloopt goed, in ieder geval voor de Europese markt.  De grote maten met een mooie rode blos worden nu gesorteerd en verpakt voor de Retail. Per keten verschilt de wens. Zo vraagt de ene winkel om kleinere maatsorteringen en de ander weer om de grootste maten en dan onverpakt. Voor volgend jaar wordt dat wel spannend met de onverpakte peren omdat we dan te maken kunnen gaan krijgen met een stickerverbod op het fruit. Dat is overigens nog niet helemaal zeker. We zoeken dan ook naar een oplossing om meer zichtbaar te zijn met onze peren zoals met een grootverpakking waaruit de mensen kunnen pakken.Toch is dat niet bij elke retailer mogelijk.”

Diversiteit
Naast de QTee, die Kris toch al enkele jaren heeft staan, zijn daar sinds dit jaar ook pruimen bijgekomen. “Ik vind het toch belangrijk om als teler verder te investeren in diversiteit van de teelt. Als je alleen Conference peren teelt bij wijze van spreken dan zijn je risico’s in het bedrijf niet gespreid. We hebben in 2014 gezien waar dat toe kan leiden met de Russische boycot. Ik sluit dan ook niet uit dat we in de toekomst verder zullen kijken naar het telen van andere fruitsoorten.”

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Woutersfruit
Kasteellaan 21
3454 Rummen
+3211586190
+32475283696
kris@woutersfruit.be 
www.qtee-pear.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven