30% minder Mollar-granaatappelen verwacht in Spanje

De granaatappeloogst is al begonnen in Elche, het belangrijkste teeltgebied van Spanje. De vraag naar de granaatappelen uit de provincie Alicante is behoorlijk hoog, aangezien het fruit van het zuidelijk halfrond al van de markt is en dat van de andere mediterrane landen vertraging heeft opgelopen en overigens in lagere volumes de markt zal betreden.

"Momenteel zijn we bezig met de oogst van de vroegste rassen Tastem en Acco, die zowel vanbinnen als vanbuiten ook het meest rood zijn van kleur", vertelt Susi Bonet van de commerciële afdeling van de telersorganisatie Cambayas. “Dit is het eerste jaar dat we over een aanzienlijk volume Tastem-granaatappelen beschikken, namelijk zo'n 200.000 kilo. De komende jaren zal de teelt ervan overigens nog toenemen. Het is een ras dat is ontwikkeld op onze testvelden en exclusief door onze leden wordt geteeld. Qua uiterlijke eigenschappen lijkt het op het Acco-ras, maar de maatvorming is groter. Het is trouwens moeilijk vroege rassen te vinden die ook goed van maat zijn”.

Vanaf 7 september verwacht Cambayas ook de oogst van het Valenciana-ras aan te vatten en in oktober is het dan de beurt aan het sterproduct, de granaatappel met beschermde oorsprongsbenaming Mollar de Elche. Voor beide rassen, die een iets lichtere schil hebben maar een zoetere smaak, verwacht de coöperatie 30% minder te oogsten dan vorig jaar.

“De hoge temperaturen vertragen de rijping van het fruit en vooral dan de kleuring van de schil. Bovendien kampt een deel van het fruit met zonnebrand. Tel dit op bij de lagere productie door het verlies van zo’n 30 hectare omdat gepensioneerde telers geen opvolgers hebben gevonden, en we komen uit op ongeveer 30% minder Mollar en Valenciana-granaatappelen'', legt Susi Bonet uit.

Op de markt zijn nog geen grote hoeveelheden granaatappelen te vinden na een vervroegd einde van het overzeese seizoen en de vertraging die de oogsten in het Middellandse Zeegebied oplopen. “Dit jaar wordt er geen grote toevoer verwacht. De prijzen zouden dus wel eens op een mooi niveau kunnen liggen. Ook op dit moment liggen de telersprijzen voor sommige rassen al boven die van vorig jaar. Laten we hopen dat we daarmee het gebrek aan volumes kunnen compenseren, alsook de stijgende productiekosten door de diverse coronamaatregelen”, aldus de commercieel verantwoordelijke.

Sinds twee jaar brengt de coöperatie ook bio-granaatappelen op de markt, voornamelijk in Duitsland en Frankrijk.

 

Voor meer informatie:
Susi Bonet
CAMBAYAS COOP.V
Tel.: +34 966637588 (Spanje)
susi@cambayas.com
www.cambayas.com

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven