Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe moet bewaring nu zonder chloorprofam?

Beslisboom bewaring aardappelen

Chloorprofam is niet meer toegelaten bij o.a. de bewaring van aardappelen als kiemremmingsmiddel. "Maar kiemremming blijft nodig. Er zijn diverse alternatieven. Hoe maak je je keuze?", aldus Delphy.

Hulpmiddel voor keuze kiemremming aardappelen
In opdracht van Brancheorganisatie Akkerbouw heeft Delphy een adviessysteem opgezet waarin de huidige kennis omtrent optimale bewaring en kiemremming van aardappelen bij elkaar is gezet. Hierbij is dankbaar gebruik gemaakt van inbreng vanuit Agrifirm, CZAV, DLV Advies, NAO, Nedato, Van Iperen en VAVI. Door een aantal vragen te beantwoorden, geeft het systeem voor de akkerbouwer aan wat in allerlei situaties de beste keuze is. Het adviessysteem ging vandaag online en is hier te vinden. Momenteel zijn er vier middelen op de markt voor kiemremming of kiemregulering: 1,4SIGHT, Argos, Biox M en ethyleen (Restrain). Veel aspecten spelen een rol bij de optimale keuze. Sommige zijn heel eenvoudig, zoals het feit dat 1,4SIGHT niet toegelaten is in zetmeelaardappelen. Andere zijn complexer: voor het vluchtig middel 1,4SIGHT is veel ruimte rond de aardappelen in de bewaring negatief, omdat het middel dan verdunt. Biox M en in mindere mate Argos hebben een vervelende sterke geur die niet fijn is voor woonhuizen dicht bij de bewaarplaats. Ook de frietindustrie is niet bepaald gelukkig met aardappelen behandeld met deze producten. Restrain wordt nu alleen aanbevolen bij het ras Fontane, omdat het bij sommige andere rassen de bakkleur negatief kan beïnvloeden. De komende jaren zal Restrain toegepast gaan worden in meer rassen. De kennis en ervaring hierover zal in de toekomst in de beslisboom verwerkt worden.

Verder spelen o.a. een rol de gewenste bewaarduur, gevoeligheid voor inwendig kiemen, kiemlust, andere eetbare producten in dezelfde schuur, condensrisico en luchtverdeling.

Door de vragen in de beslisboom door te lopen kom je erachter welk middel het meest geschikt lijkt. Overleg met de potentiële afnemer of met een adviseur bij de definitieve keuze is gewenst. Naast de score worden ook diverse punten benoemd om aandacht aan te besteden en kan achtergrondinformatie opgevraagd worden. Ook worden aanbevelingen gegeven om de bewaarplaats aan te passen.

Voor meer informatie:
Delphy 
De Drieslag 25
8251 JZ Dronten
T: 0321 388 841
www.delphy.nl 

Publicatiedatum: