Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede flow komkommermarkt maakt jaar niet goed

Tholen - De laatste weken kent de komkommermarkt goede prijzen en mogelijk zet dit door. Het is wel sterk de vraag of het de coronaverliezen kan compenseren, vertellen verkopers Bruno Vuerinckx, Nick Rietveld en een Belgische teler.

“Komkommers behoorden tot de grootste slachtoffers van de coronacrisis”, aldus Bruno Vuerinckx, supervisor verkoop voor alle vruchtgroenten behalve tomaat bij het Belgische BelOrta.

Met een komkommerprijs van 42 cent op de Belgische klok mag de sector dezer dagen niet klagen. “De prijzen liggen eigenlijk al twee maanden tussen de dertig en veertig cent”, aldus een teler uit de regio Roeselare die zegt vanaf 25 cent tevreden te zijn. “Maar de minimumprijs verschilt erg van je kosten. Wij telen onbelicht en hebben de kas grotendeels afbetaald.”


De komkommer is een snelle groeier. Foto rechts: komkommers in de kas bij een van de telers die afzetten op The Greenery

Areaal en aanbod dalende
De goede flow in de komkommersector wordt ook gevoeld door BelOrta. “Er is weer vraag, terwijl het aanbod terugloop”, aldus Vuerinckx. De Vlaming verwacht dat deze opwaartse spiraal nog wel doorzet. “De komende weken stappen veel van onze telers over op de herfstteelt van trostomaten, waardoor het komkommer areaal afneemt. En dit is goed voor de prijs.”

Voor Nick Rietveld, verkoper bij The Greenery, is dit nog maar de vraag. “Het aanbod kan kleiner worden, maar als de vraag niet mee helpt, kan het prijs technisch zomaar matig blijven.’’ Hij beaamt dat het aanbod van komkommers afneemt. “Telers die in de winter belicht telen, maken zich op voor de laatste weken onbelichte teelt. Hierdoor neemt het aanbod af.”

Jonge aanplant kreeg knauw 
Ook voorspelt de komkommerspecialist invloed van de warme augustusdagen op het volume. “Door een aantal zeer hete dagen hebben jonge plantjes een flinke knauw gekregen.”

Dit probleem speelt zich volgens hem vooral in het zuiden van het land, waar in juli-augustus traditioneel de teeltwisseling wordt toegepast. Door de hitteschade zal de productie vermoedelijk iets lager uitvallen.

Ook Rietveld zag de laatste weken een herstel van de markt, maar is niet enthousiast. “Het is een stukje beter, maar bij lange na niet zo goed als vorig jaar toen we periodes hadden met dagprijzen van zeventig of tachtig cent.”


Komkommers bij BelOrta

Malaise door sluiting horeca en marken
Het lijkt dan ook sterk de vraag dat de huidige prijzen het komkommerjaar kunnen goedmaken. De sector maakte vanaf april een ernstige periode door, waarbij partijen vernietigd werden en prijzen lang niet boven de vijftien cent uitkwamen. Door corona kreeg de vraag een enorme knauw. “Komkommer behoorde tot de grootste slachtoffers van corona en het sluiten van de horeca, markten en groothandel," aldus Vuerinckx. “Het wordt dan ook in alle salades en in broodjes gebruikt.”

Tegenover een gezakte vraag stond een groter aanbod. “Er is meer aanbod uit Nederland, omdat veel tomatentelers overgestapt zijn op komkommerteelt”, zegt hij. “Ook bij ons nam het komkommer areaal met vijf procent toe tot 101 hectare.” Volgens Vuerinckx vooral dankzij de ondernemingszin van de teler.

Maar er speelde volgens de Vlaming nog meer:  “We hadden een goed voorjaar met hoge temperaturen en veel zon. Hierdoor nam de productie toe.” Deze factoren tezamen verklaren volgens Vuerinckx en Rietveld de dumpprijzen in het voorjaar. 

Voor meer informatie:
BelOrta
www.belorta.be 
Bruno Vuerinckx
bruno.vuerinckx@belorta.be 


The Greenery
www.thegreenery.com 
Nick Rietveld
n.rietveld@thegreenery.com