Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colruyt schakelt over naar groene klapkratten om levering AGF te verduurzamen

Vanaf midden augustus zijn er in de voedingswinkels van Colruyt Group (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet en Spar Colruyt Group) groene klapkratten te zien in de versmarkt, in plaats van blauwe kratten. Vier klapkratten nemen evenveel plek in als één oude krat, waardoor de groep bespaart op transport en ruimte. Eind 2021 zal de omschakeling van blauwe naar groene kratten volledig zijn.

Van 700.000 naar 200.000
Verse producten, zoals groenten en fruit, liggen in de winkels van Colruyt Group (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet en Spar Colruyt Group) momenteel in blauwe kratten. Hierin worden goederen van bij de leverancier tot in de winkel gebracht. Colruyt Group gaat deze starre blauwe kratten vervangen door groene inklapbare kratten.

“Door de nieuwe kratten in te klappen na gebruik, nemen ze 4 keer minder plek in op de terugweg en zullen we slechts 200.000 in plaats van 700.000 palletten met kratten per jaar moeten terugsturen naar het retourcentrum. Kostenbesparend, efficiënt en beter voor het milieu. De nieuwe groene klapkratten zijn dus letterlijk en figuurlijk groener”, zegt Martine Pauwels, directeur Logistiek Colruyt Group.

Voor klanten zal enkel het zicht in de winkel veranderen: groene in plaats van blauwe bakken. De producten blijven op dezelfde manier, en met dezelfde kwaliteit en versheid, beschikbaar.

Colruyt Group wast zelf
De omschakeling gebeurt in samenwerking met de logistieke partner Euro Pool System (EPS). “We zijn verheugd samen met Colruyt Group de transitie van de starre blauwe bak naar de groene klapkrat te realiseren. Dit past in het totale plan van EPS om de gehele fresh food supply chain in de Benelux gefaseerd om te schakelen naar de nieuwste inklapbare krat. Sinds de start van onze langdurige samenwerking met Colruyt Group hebben we samen voortdurend getracht de logistieke keten van de groep zo efficiënt mogelijk te maken. De transitie naar de groene klapkrat is het ultieme resultaat, waardoor de hele versketen in één klap duurzamer wordt”, aldus Dirk Vercammen, regiodirecteur West-Europa bij Euro Pool System.

Colruyt Group onderscheidt zich door de kratten zelf te wassen in het eigen retourscentrum. Meestal keert een lege krat terug naar EPS om de krat te wassen en klaar te maken om opnieuw te vullen. “Door de kratten zelf te wassen, sparen we ook het transport uit naar een externe wasmachine. Dit past volledig in het duurzaamheidsverhaal van Colruyt Group: stap voor stap naar een duurzamere mobiliteit”, zegt Martine Pauwels, directeur Logistiek Colruyt Group. De retailer maakt zo de logistieke cirkel rond, want leveranciers kunnen de lege bakken meteen weer meenemen om te vullen met producten voor de winkels.

Vanwege de komst van de nieuwe kratten investeert Colruyt Group in een nieuwe krattenwas. Verwacht wordt dat de nieuwe machine klaar is in 2021.

8 miljoen
In totaal worden er 8 miljoen bakken vervangen bij Colruyt Group. De oude blauwe kratten zullen vermalen worden en dienen als grondstof voor de productie van de nieuwe groene klapkratten.

De groene klapkratten zijn sinds midden augustus zichtbaar in de versmarkten van alle Colruyt Group-winkels (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet en Spar Colruyt Group). Eind 2021 zullen alle blauwe bakken vervangen zijn door de nieuwe groene klapkratten. 

Bron: Colruyt 

Publicatiedatum: