Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt (week 35)

Nederlandse industrie wil gecontracteerde partijen kwijt

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
We zien deze week net wat meer transacties voor vroege aardappelen dan voorgaande weken, die naar veevoer gaan (grote vraag) en naar enkele fabrieken die de overtollige tonnen accepteren. Over het algemeen is het aanbod iets kleiner.

Vroege Belgische aardappelen: prijzen van tussen de 2,00 en de 2,50 €/q.   

Gewogen prijzen (rode en witte rassen) veiling Roeselare (bron: REO via PCA):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Fabrieken zijn nog steeds niet erg geïnteresseerd in volumes zeldzame aardappelen en proberen meestal alle gecontracteerde volumes (inclusief enkele resterende partijen oude aardappelen) kwijt te raken. Eén fabriek lijkt echter wat overtollige tonnen te kopen (tegen een lage prijs, ongeveer 2,00 tot 3,00 €/q, om er aardappelschijven van te maken of voor de zetmeel). Het aanbod is net wat kleiner, omdat telers tegen die prijzen liever aardappelen voor veevoer afzetten (waarvan de vraag groot is.

Op de versmarkten neemt het aanbod toe. De exportactiviteiten verlopen rustig ondanks de heropening van de Senegalese grenzen (de handel bevindt zich aan de onderkant van de prijsmarge). De prijzen bij de teler (op grootte gesorteerd en verpakt voor de export) variëren en liggen tussen de 10,00 en de 15,00 €/q.

Er was sprake van een regelmatige fabrieksactiviteit in juli (bron: NAO). Nederlandse fabrieken hebben 269.600 ton aardappelen verwerkt, 1.100 ton meer dan in juli 2019. Vorig jaar werd de activiteit beperkt door het kleine aanbod aan het eind van seizoen 2018-2019, een seizoen dat sowieso gekenmerkt werd door een tekort aan aardappelen. De opbrengst in juli was 1,7% kleiner dan de gemiddelde opbrengst van de afgelopen 5 jaar (274.320 ton). De voorraden van diepgevroren aardappelproducten zijn groot, waarschijnlijk als gevolg van de algemene vertraging van de markt als gevolg van de coronaviruscrisis. Wereldwijd is de handel sinds begin mei gedeeltelijk hervat, maar deze bevindt zich nog niet op het niveau van vóór de crisis.

Duitsland 
Versmarkt (vroege aardappelen en semi-vroege aardappelen): vastkokende aardappelen: prijzen van rond de 17,33 €/qt en kruimige aardappelen: prijzen van rond de 16,08 €/q.

Verwerkingsmarkt (vroege aardappelen en semi-vroege aardappelen, voor de industrie): prijzen van rond de 2,50 €/q.

Biologische aardappelen: telersprijzen van tussen de 55,00 en de 58,00 €/q. De abnormaal hoge temperaturen tijdens de 2e en 3e week van augustus hebben de consumptie van biologische aardappelen vertraagd  en de prijzen zijn daarom iets gedaald, onder de 60 €/q, lager dan vorig jaar toen de prijzen tussen de 60 en de 65 €/q lagen voor alle rassen en kwaliteiten (met meer ‘gewicht’ op de versmarkt).

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
Het westen en noorden van het land kreeg vorige week te maken met 20 tot 50 mm regen, met nog hogere pieken van 40 tot 100 mm in de East Midlands en het oosten van het land. In het zuidoosten viel veel minder regen en daar is nog steeds irrigatie nodig, ook om eerder te kunnen oogsten (en kosten te besparen).

Op de groothandelsmarkten is de vraag naar aardappelen erg klein en dalen de prijzen. De prijzen voor de grote maten aardappelen die geschikt zijn voor frites (voor huishoudelijk gebruik) liggen tussen de 8,90 en de 13,30 € / q, zijn op grootte gesorteerd en verpakt.

Tussen de vastkokende aardappelen die verpakt worden voor de retail bevinden zich enkele zeer grote, soms problematisch grote maten aardappelen. De prijzen van deze aardappelen variëren en liggen tussen de 26,00 en de 31,00 € (voor verschillende rassen, gesorteerd op niet groter dan 45 mm en wasbaar). De prijs voor de superieure kwaliteit aardappelen kwam uit op maar liefst 40,00 €/q.

Vanuit de industrie is sprake van zeer weinig handel. De prijzen daar liggen tussen de 6,70 en 8,90 €/q.  De Maris Piper-, Sagitta- en Accord-aardappelen zijn gesorteerd op grootte en bestemd voor de export. Wat betreft de prijzen zijn er enkele uitzonderingen. Voor een paar aardappelen liggen de prijzen namelijk tussen de 13,25 en de 15,50 €/q.

De kwaliteitsproblemen houden verband met een teveel aan droge stof (schade, culinaire of technologische kwaliteit), holle kernen, roestvlekken of schimmel (bij Agria-aardappelen).

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven