Op weg naar zelfvoorziening

Rusland teelt kasgroenten op een areaal van 3000 ha

Sinds Rusland het embargo op Europese groenten en fruit heeft ingesteld, streeft het ernaar zijn eigen binnenlandse groenten- en fruitteelt te ontwikkelen. Maar het Russische klimaat laat niet altijd een lange teeltcyclus toe, zodat het land vooral afhankelijk is van de beschermde teelt. De groenten die in een beschermde omgeving worden geteeld zijn voornamelijk tomaten en komkommers, maar ook paprika's, aubergines en sla. Tot slot is de teelt van champignons en bloemen in kassen in ontwikkeling. De teelt vindt het hele jaar door plaats.

Natalia Rogova, algemeen directeur van de Vereniging van Glastuintelers in Rusland

Natalia Rogova is algemeen directeur van de Vereniging van Kastelers in Rusland. "De vereniging werd opgericht in 1994," vertelt Natalia Rogova, "en er zijn 120 bedrijven die in kassen telen. De vereniging brengt maar liefst 80% van het totale teeltgebied onder glas in Rusland samen. Daarnaast omvat het bijna 100 bedrijven die verbonden zijn met de toeleveringsketen (producenten van meststoffen, kunstlicht, kasstructuren en andere). Het totale teeltgebied van onze leden zal tegen het einde van dit jaar 3000 hectare bereiken."

"De leden bevinden zich in bijna alle regio's van het land, van het centrale deel zoals Lipetsk en Koersk, tot Siberië (Novosibirsk) en het Verre Oosten (Sahalin), waar het klimaat niet erg gunstig is voor de traditionele tuinbouw. In 2019 hebben de leden 1.300.000 ton producten geteeld, waarvan 716.000 ton komkommers, 526.000 ton tomaten, en ook paprika's, aubergines en sla."

Sla in een kas in Ekaterinburg

Het hoofddoel van de vereniging is het vertegenwoordigen van de belangen van de glastuinders op alle niveaus van de overheid. Zo heeft de vereniging bijvoorbeeld deelgenomen aan de voorbereiding van het staatsprogramma voor tuinbouwontwikkeling, enkele decreten van de Russische regering en verordeningen van het ministerie van Landbouw en vele andere wetgevingsbesluiten.

Een andere doelstelling is het creëren van ruimte voor de uitwisseling van ideeën, ervaringen en knowhow tussen de telers van de vereniging. Natalia zegt dat ze talrijke masterclasses organiseren over de agronomische en technische aspecten van de glastuinbouw. Vaak werden deze evenementen georganiseerd bij innovatieve bedrijven, maar dit jaar dwong de coronapandemie hen om te kiezen voor de digitale webinars. Al 17 jaar lang organiseert de vereniging een jaarlijkse beurs die gewijd is aan alle aspecten van de glastuinbouw.

Agronomische Masterclass vóór de coronapandemie

"Van 2015 tot 2018 heeft de Russische staat de steun aan glastuinbouwtelers gegarandeerd. In het bijzonder konden zij financiering aanvragen met gesubsidieerde rente (niet meer dan 5% per jaar) voor de bouw van nieuwe kassen of kregen zij een staatsdekking tot 20% van de kosten voor de modernisering van bestaande kassen. Om voor overheidssteun in aanmerking te komen, moesten de telers de staat een bepaald volume per vierkante meter garanderen. Dit programma maakte het mogelijk om kassen die tijdens de Sovjet-Unie zijn gebouwd te renoveren en nieuwe kassen te bouwen met behulp van geavanceerde technologieën zoals kunstlicht, druppelirrigatie, enz. die het mogelijk maken om het hele jaar door groenten te verbouwen," zegt Natalia.

Kassencomplex in Chelyabinsk 

Hoewel er verschillende Russische bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in de productie van meststoffen, structuren en zaden, heeft Rusland nog steeds behoefte aan technologie, en de belangrijkste partners zijn te vinden in Nederland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Israël en Turkije. Russische fabrikanten kopen in het buitenland kassenbouwfaciliteiten, meststoffen en zaden. Zo zijn Rijk Zwaan en Enza Zaden lid van de Russische Kasvereniging.

"Helaas zijn er onder de partners van onze glastuinbouwers weinig Italiaanse bedrijven, hoewel Italië bruikbare diensten kan aanbieden voor het ontwerp van kassen en de verschillende technologieën en producten voor de teelt," besluit Natalia.

Voor meer informatie:
Natalia Rogova
Tel.: +7 965 2442075
Tel. / Watsapp: +39 345 6106411
evgenia.kravchenko@gmail.com
rusteplica.ru


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven