"Weersomstandigheden voor Turkse appelen waren dit seizoen optimaal"

In Turkije is het appelseizoen begonnen en momenteel is er sprake van een goede vraag naar Gala-appelen. De opbrengsten zijn hoger dan vorig jaar maar de prijzen zijn hetzelfde hetgeen te wijten is aan de koers van de lira ten opzichte van de dollar. 

Turkse appelen hadden dit jaar het weer mee. Zowel in kwaliteit als kwantiteit ziet de oogst er goed uit. Alper Kerim, eigenaar van Demir Fresh Fruits, vertelt dat er dit seizoen een productietoename van 15% wordt verwacht ten opzichte van vorig jaar. "Gezien het feit dat de weersomstandigheden tot nu toe optimaal waren, hebben we alle vertrouwen in de kwaliteit van onze oogst. We zijn vorige week van start gegaan met de pluk van het ras Gala en over twee weken zullen we beginnen aan de Red Delicious-oogst, waarna de rassen Golden, Granny en Fuji worden geplukt."

Kerim vertelt dat de vraag naar appelen goed is en dan met name de vraag naar Gala-appelen. Dit is gunstig voor Demir Fresh Fruits omdat het drie verschillende Gala-rassen aan kan bieden. "Met name in India en de Golfregio is de vraag naar Gala's sterk. We leveren drie Gala-rassen: Mondial, Schiniga en Ruby Gala. Bij het ras Ruby Gala is de kleuring 100%. De kwaliteit is dit seizoen echt uitmuntend.`

Hoewel de appelprijzen voor Turkse telers momenteel hoger liggen, zorgt de koers van de munt ervoor dat de exportprijzen vrijwel gelijk zijn aan die van vorig jaar. "In de huidige situatie zijn de telersprijzen hoger dan vorig jaar. Deze hogere prijzen worden echter tenietgedaan door de koers van de lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor de prijzen overeenkomen met die van vorig seizoen. Vorig seizoen lag de gemiddelde prijs van Gala op €16 en dit seizoen exporteren we ze voor €16 tot €16,50. India en Rusland zijn de voornaamste exportbestemmingen voor Turkse appelen maar ook de Golfstaten en andere markten in Azië zijn sterke exportmarkten voor ons dit seizoen," zegt Kerim tot besluit. 

 

Voor meer informatie: 
Alper Kerim
Demir Fresh Fruits
Tel: +90 532 514 2080
Email: alper@dff.com.tr  
www.dff.com.tr  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven