EU blijft belangrijkste bestemming voor bananen uit Ecuador

De export van bananen uit Ecuador bedroeg tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar 230,32 miljoen dozen, 8,09% meer dan in dezelfde periode van 2019. De stijging is het gevolg van zowel een hoger aanbod als een toegenomen vraag op verschillende markten.

Volgens de Vereniging voor de Afzet en Export van Bananen uit Ecuador (Acorbanec) was de Europese Unie de belangrijkste bestemming voor het Ecuadoraanse fruit. 28% van de bananenexport van het Zuid-Amerikaanse land werd naar de EU verscheept, wat 11,19% meer is dan in de eerste zeven maanden van vorig jaar.

Maar de toename van de vraag naar bananen uit Ecuador kwam niet alleen uit de EU. Ook Rusland importeerde meer Ecuadoraanse bananen (+2,39%), net zoals het Midden-Oosten (+19,89%), De Zuidkegel (+5,97%), Oost-Europa (+27,50%), Afrika (+22,53%), het Verenigd Koninkrijk (+6,13%) en de EVA (+20,22%).

Daartegenover staat een daling van de export naar de Verenigde Staten (-1,84%), Oost-Azië (-8,81%) en Oceanië (-6,13%).

Richard Salazar, voorzitter van Acorbanec, legt evenwel uit dat door de prijsdaling op de internationale markten de toename van het volume niet heeft geleid tot een toename van het inkomen voor de sector. "Vooral in het Midden-Oosten, China, Oost-Europa, een deel van Rusland en Afrika is de prijsdaling voelbaar. Laten we niet vergeten dat het vaak economieën zijn die sterk afhankelijk zijn van de export van olie en in die sector gaat het ook niet zo goed op dit moment."

Volgens Acorbanec is de belangrijkste exporteur van Ecuadoraanse bananen het bedrijf UBESA (DOLE), met een aandeel van 11,11% van de totale export, gevolgd door Reybanpac (6,84%) en Frutadeli SA (4,83%).

Bron: expreso.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven