Hitte-uitval geen bedreiging goed radijsjaar

Tholen - De radijsteelt levert deze weken een verminderde opbrengst op door de hittegolf in augustus. Het mag de pret niet drukken. Radijstelers Jongfresh en Daily Fresh Radish spreken van een ‘positief jaar’ ondanks corona.

“Door corona is de verkoop van radijs dit jaar beter uitgevallen dan vorig jaar. Mensen waren meer thuis en wilden gezonder eten”, vertelt John Grootscholten, van Daily Fresh Radish uit Naaldwijk.

Begin april had de teler er nog een hard hoofd in. “Maart is normaal één van onze beste maanden, maar het land stond op zijn kop en de radijzen raakten niet verkocht. Wij waren toen bang voor de maanden erop volgend.”

Deze vrees bleek ongegrond. Gaandeweg april trok de vraag bij door het hamstergedrag van mensen. Hierdoor werd een groot gedeelte van het verlies van maart al snel weer goedgemaakt. Grootscholten denkt dat de trend van gezond eten blijvend is. “Corona heeft aangetoond dat een ongezonde leefstijl invloed heeft op de ziekteverschijnselen. Dit besef is doorgedrongen bij de mensen en dat merk je in de vraag. Deze ligt hoger.”


John en Dennis Grootscholten. Collega, vlogger en 'aansturend medewerker' Renzo stond maandag nog in de krant

April omslagmaand in de radijsteelt
April betekent normaal gezien een belangrijke overgangsmaand in de radijsteelt als de hogere winterprijzen overgaan in lagere zomerprijzen. “Vanaf april komen er radijzen van de vollegrond uit Duitsland en dalen de prijzen”, verklaart Grootscholten die benadrukt dat er verder doorgaans geen grote fluctuaties in het prijsniveau zijn. “In de zomer liggen de prijzen op 20-25 cent, terwijl ze in de winter op 35-40 cent per bos liggen.”

Alhoewel mensen in de winter minder radijs consumeren, gaat de vraag bij Daily Fresh Radish wel door. “In de winter komen de Duitsers bij ons inkopen doen.” Deze vraagdynamiek heeft tot gevolg dat Grootscholten in de winter het kasareaal volledig benut. In de zomer daarentegen gaan tien van de twintig hectare in de verhuur. “Anders wordt je een concurrent van jezelf”, aldus de teler.

Verschuiving horeca naar groothandel
Ook radijskwekerij Jongfresh uit Monster spreekt van een uitstekend jaar, alhoewel het bedrijf zich de laatste jaren specialiseerde in specialty’s voor de horeca’s. Ondanks de verplichte sluiting van de horeca, is de financiële schade uitgebleven. Dit vertelt verkoopverantwoordelijke John van Lieshout. “De teruggevallen afzet in de horeca is volledig opgevangen door een grotere vraag van de groothandel.”

Een verklaring voor dit fenomeen heeft hij niet. “Misschien zijn consumenten meer gaan winkelen bij de groenteboer of de markt”, gokt hij.

Jongfresh teelt acht verschillende radijssoorten. Door de sluiting van de horeca heeft het bedrijf wel aanpassingen in het teeltplan gedaan. Specifieke horecasoorten, zoals ijspegel en in mindere mate de witpuntradijs, werden minder ingezaaid en verruild voor meer gangbare soorten. Doordat de horeca nog steeds niet op volle kracht draait, zullen deze aanpassingen voorlopig nog deels standhouden.


Erik en Peter de Jong van Jongfresh

Wijziging in het teeltplan
Vooral in het voorjaar en de zomer is er makkelijk te schakelen in het teeltplan, vervolgt Van Lieshout. “In de zomer duurt de opkweek maar drie weken, een proces dat in de winter tot twaalf weken in beslag neemt.”

Alhoewel radijs in de zomer snel groeit, kan te veel hitte ook kwalijke gevolgen hebben voor de teelt. Dit ondergaat de teler uit Monster op dit moment aan de lijve. “Door de hitte van twee weken geleden, verloopt de groei onregelmatig en ontstaan er gaten in de productie”, legt Van Lieshout uit. Over zeven tot tien dagen denkt hij dat de naweeën van tropische week wel uitgewerkt zijn

Daily Fresh Radish heeft eveneens te kampen gehad met hittestress. “Het probleem ligt hem vooral in warme nachten, waardoor de warmte niet uit de kas gaat”, aldus Grootscholten. Hij geeft aan dat behalve een verminderde productie ook de kwaliteit achteruit liep. “Maar vanaf volgende week is dat wel weer genormaliseerd.”

Voor meer informatie:
Daily Fresh Radish B.V.
info@dailyfreshradish.nl
www.dailyfreshradish.nl

 


Jongfresh VOF
www.jongfresh.nl
info@jongfresh.nl  

 

 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven