Räss Wildbeeren ontwikkelt zich tot Zwitserse marktleider op het gebied van bio-bessen

In 2015 besloot de jongste generatie van het familiebedrijf Räss om te starten met zachtfruitteelt. Slechts enkele jaren later heeft het teeltbedrijf zich ontwikkeld tot de vooraanstaande producent in Zwitserland van alle biologisch zachtfruit. Bereidheid tot innovatie is daarbij de sleutel tot het bedrijfssucces, vertelt mededirecteur Simon Räss want met een nieuw soort teelttechniek en een compleet assortiment is het bedrijf uniek in Zwitserland.


Bio-frambozen

Tegenwoordig teelt men op 36 hectare (waarvan bijna de helft bedekte teelt) alle soorten zachtfruit van de gangbare aardbeien, frambozen, rode bessen en blauwe bessen tot aan de minder bekende goji-, aronia- en honingbessen. "We begonnen vijf jaar geleden met de niches in het zachtfruit. De afgelopen twee tot drie jaar hebben we ook het bekendere zachtfruit in het assortiment opgenomen en onze teeltcapaciteit extreem uitgebreid", aldus Simon, die het zachtfruitbedrijf samen met zijn broer runt.

Bij het zachtfruitbedrijf worden van midden april tot in december vers Zwitserse zachtfruit geteeld. Op de foto: Christoph & Simon Räss.

Inzet van hommels bij de teelt
De nieuwste mijlpaal van het bedrijf is sinds dit jaar de inzet van hommels tijdens het teeltproces. "Deze methode hebben we in nauwe samenwerking met het Canadese Bee Vectoring Technology kunnen integreren en we hebben onlangs de benodigde vergunning gekregen.“ De inzet van insecten is alleen in de teelttunnels mogelijk, desondanks brengt het systeem vele voordelen met zich mee. "Voor ons is de reductie van de CO2-uitstoot belangrijk. Als er sprake is van een optimaal, droog voorjaar, kan de hommelinzet zelfs als solostrategie zonder verdere maatregelen functioneren. De hommels verspreiden in onze aardbeienplantages de schimmel Clonostachys, die Botrytis (grauwe schimmel) bestrijdt“, luidt het.


Vanwege de natuurlijke omstandigheden in Zwitserland is de teelt van biologisch zachtfruit hier bijzonder gecompliceerd. De grond is niet bijzonder goed geschikt voor deze teelt. De teelt in potten is desondanks niet toegestaan. Op de foto: gojibessen aan een struik.

Biozachtfruit is een trend
Het familiebedrijf, gelegen in kanton St. Gallen, heeft het assortiment aangepast aan de behoeftes van de retail. Men levert in heel Zwitserland aan filialen van de twee vooraanstaande supermarktketens Migros en Coop, evenals aan bio-reformhuizen en de gespecialiseerde groothandel. "We zien een grote vraag naar biozachtfruit die lange tijd niet gedekt werd. Vooral bij de blauwe bessen ziet men momenteel een enorme opleving in populariteit, zowel bij de conventionele alsook de biologische bessen. Om ook in de toekomst deze vraag te dekken, werd er een groot stuk grond met blauwe bessen beplant. Kleinere groeipercentages zien we bijvoorbeeld bij de frambozen“, aldus Simon.


Een blik op de aronia-plantage

Momenteel omvat de totale capaciteit van het bedrijf 36 hectare zachtfruitteelt. "Qua oppervlakte hebben we geen verdere uitbreiding gepland. In plaats daarvan willen we onze teelt intensiveren. Aardbeien kunnen we bijvoorbeeld alleen vroeg en laat in het seizoen leveren, in juni en juli daarentegen niet. Dat wil zeggen dat we meer in tunnels in plaats van in de volle grond willen gaan telen en daarmee onze leveringsperiode willen vergroten“, luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Räss Wildbeeren AG
Simon Räss
Im Trügli 267
8463 Benken
+41 52 319 18 02
info@raess-wildbeeren.ch
www.raess-wildbeeren.ch 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven