USApple Outlook 2020 conferentie

Appelexport Chili daalt 10%

De USApple Outlook 2020 van vorige week bevatte ramingen en overzichten van verschillende appelproducerende regio's in de wereld. Het zuidelijk halfrond is een belangrijke regio die bijdraagt aan de aanvoer van de appelvoorraden op het noordelijk halfrond tijdens de lente- en zomermaanden. Rene Alarcon, commercieel manager van Döhler North America Fruits and Vegetables, gaf een overzicht van de Latijns-Amerikaanse appelproductie.

Argentinië en Brazilië: De belangrijkste markten zijn de binnenlandse
Naast Chili zijn de belangrijkste appelproducerende landen van Zuid-Amerika Argentinië en Brazilië. De appelexport vanuit Argentinië is de afgelopen jaren gedaald, maar de cijfers voor 2019 zijn volgens Alarcon 20% hoger dan die van 2018. "Hoewel dit een verbetering was, is de totale export met 40% gedaald. De belangrijkste rassen die in Argentinië worden geteeld zijn de oude traditionele rassen zoals Red Delicious en Granny Smith, wat de belangrijkste reden is dat Argentinië niet meer zo sterk is als vroeger op de internationale markt. De totale productie van 2019 volgens WAPA is ongeveer 550.000 ton, waarvan meer dan 100.000 ton is geëxporteerd."

De belangrijkste exportbestemmingen voor Argentinië zijn Brazilië, Rusland en Nederland.

Voor Brazilië bedroeg de appelproductie voor 2019 ongeveer 1,1 miljoen ton, waarvan slechts ongeveer 57.000 ton werd geëxporteerd naar de belangrijkste bestemmingen in Bangladesh, Rusland en Ierland. "De export van dit jaar is vrij stabiel geweest, slechts 1% minder dan vorig jaar. De import van Brazilië is dit jaar met 28% gestegen, van 28.000 naar 36.000 ton," zegt Alarcon.

Chili: De export is dit jaar met 10% gedaald
Van de belangrijkste appelproducerende landen in Latijns-Amerika is Chili de enige met een grote exportmarkt. "Chili is goed voor 2% van de mondiale appelproductie en 9% van de appelexport in 2019. De appelexport is de belangrijkste activiteit in Chili hoewel deze in 2019 iets is afgenomen met een daling van ongeveer 725.000 ton. Ter vergelijking: de piek in de export was in 2014 met 820.000 ton. De totale productie voor dit jaar ligt volgens de WAPA-raming tussen 1,6 en 1,7 miljoen ton.

Chili verbouwt ongeveer 32.000 hectare appelen, waarbij 61% van de totale productie in de Maule-regio plaatsvindt. Tussen 2014 en 2019 is het appelareaal volgens Alarcon met 13% afgenomen. Over de verschillende rassen die worden geteeld, zegt hij: "Royal Gala is met 45% van de productie nog steeds het grootste ras. Richared Delicious en Granny Smith omvatten elk ongeveer 10%. Een van de redenen dat Chili het in vergelijking met andere Latijns-Amerikaanse appelproducenten veel beter doet qua export, is dat ze zich op de nieuwe rassen richten in plaats van op de traditionele rassen, die een veel grotere vraag in de markt zien."

De export van Chili is zeer gevarieerd, wat ook een van hun sterke punten is. "De markt is zeer goed gespreid", zegt Alarcon. "Er is niet één markt die veruit de grootste is, al is er de laatste tijd een hogere concentratie van de export naar Zuid-Amerikaanse landen die er voorheen niet was: Colombia, Peru en Ecuador komen sterk naar voren en nemen een groter deel van de export voor hun rekening.

De WAPA-raming voor het seizoen 2020 is 1,5 miljoen ton voor Chili, wat 8% minder is dan in 2019.

Voor meer informatie:
Tracy Grondine
U.S. Apple Association   
+1 703 442 8850
tgrondine@usapple.org
www.usapple.org


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven