Vlaamse agrohandel 2019 - tomaten, peren en aardbeien dragen bij aan handelsoverschot

Vlaanderen heeft in 2019 een handelsoverschot genoteerd van 7,1 miljard euro in de landbouw en voeding. Daarmee heeft de sector een aandeel van 13% in de totale Vlaamse uitvoer. Belangrijkste exportproducten voor de Vlaamse AGF zijn tomaten met een handelsoverschot van 178 miljoen euro, peren (+162 miljoen) en aardbeien (+68 miljoen euro).

Aardappelen
Voor aardappelen was er een handelsoverschot van 1,1 miljard euro wat vooral te danken is aan de uitvoer van aardappelbereidingen. De handel in verse aardappelen (inclusief pootgoed) is negatief. 60% gaat naar Frankrijk, Nederland, het VK en Duitsland. 20% naar derde landen waaronder voornamelijk Saudi-Arabië, de VS, Brazilië, Jordanië en Chili. Er was ten opzichte van 2018 is de uitvoer met 20% gestegen.

Groenten
De handel in groenten levert een positief saldo op van 729 miljoen euro en bijna uitsluitend te danken aan de export van verwerkte groenten, vooral van diepvriesgroenten waar Vlaanderen de grootste speler is op de wereldwijde markt gevolgd door conserven.
Bij verse groenten is het saldo licht positief waarbij tomaten het grootste exportproduct zijn. Fruit
Bij fruit is er een handelstekort van 319 miljoen euro wat toe te schrijven is aan de import van vers fruit, vooral via de havens van Antwerpen en Zeebrugge die als internationale draaischijf fungeren. 66% van de invoer en 64% van de uitvoer bestaat hierbij uit bananen.
Peren zijn het belangrijkste exportproduct in de categorie fruit met een waarde van 178 miljoen euro en een saldo van 162 miljoen gevolgd door aardbeien (156 miljoen met een saldo van 64 miljoen). Bij kersen verdubbelde de uitvoer naar 13 miljoen euro. Opvallend product met een negatieve balans waren de appelen.Bron: Vlaams departement landbouw en visserij


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven