Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Acceptatie van Keniaans passiefruit op Europese markten stijgt"

Het hoogseizoen van passiefruit uit Keniaanse teelt staat voor de deur. Midden september neemt het aanbod uit het Oost-Afrikaanse land snel toe, vertelt Stella Rasmussen, directeur van het gelijknamige bedrijf en deskundige op het gebied van Keniaanse groenten en Keniaans fruit. "De belangrijkste afzetmarkten voor Keniaans passiefruit zijn het Nabije Oosten, Nederland en Groot-Brittannië."

Momenteel verloopt de afzet van verse Keniaanse producten rustig. "Traditioneel zijn juli en augustus eerdere rustige verkoopmaanden voor ons, omdat in deze tijd van het jaar volop Duitse producten verkrijgbaar zijn en veel Europeanen nog op vakantie zijn. Direct aansluitend - eind augustus/ begin september zal de vraag dan snel toenemen. Dit geldt niet alleen voor passiefruit, maar ook voor onze peulvruchten", aldus Stella. Onder andere vanwege corona moet men vermoedelijk op een lagere vraag dan vorig jaar rekenen.

De teeltcapaciteit voor passiefruit in Kenia wordt momenteel in hoog tempo uitgebreid. 

Groeiende acceptatie op de Europese markt
Het Keniaanse passiefruit is - afgezien van kortdurende tekorten - twaalf maanden per jaar verkrijgbaar. Het product heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een absolute zeldzaamheid tot een groeiend product. "We stellen een groeiende acceptatie op de Europese markt vast. De Europeanen hebben een tijdje nodig gehad om aan het fruit te wennen, simpelweg omdat de Keniaanse variëteiten en de partijen uit Zuid-Amerika die ze gewend zijn optisch onvergelijkbaar zijn. Qua smaak is het Keniaanse passiefruit echter even zoet."

Keniaans passiefruit voor de Europese markt. De prijzen zijn afhankelijk van de verpakkingsgrootte, afzetmarkt en beschikbaarheid verschillend.

Tot nu toe wordt het passiefruit overwegend goed ontvangen door Marokkaanse en Nederlandse groothandelaren. De Duitse markt is daarentegen eerder terughoudend. "Ik ben er echter van overtuigd dat ons passiefruit ook bijzonder goed geschikt is voor de Duitse versmarkten."

'Luchtvrachtsituatie verbetert zich geleidelijk'
Passiefruit uit Keniaanse teelt wordt per vliegtuig naar Europa gevlogen. Vanwege de coronapandemie werd de luchtvrachtcapaciteit vanaf maart snel afgebouwd. "Gelukkig zien we een geleidelijke verbetering van de luchtvrachtsituatie. We hopen daarom dat de capaciteit zich snel weer op gebruikelijk niveau bevindt."


Stella Rasmussen (r) en haar dochter op de Fruit Logistica in Berlijn van dit jaar.

Alles bij elkaar heeft het jonge, in 2018 opgerichte bedrijf de crisis tot nu toe goed doorstaan. "Sommige Keniaanse exportbedrijven hebben vanwege corona faillissement aan moeten vragen. Wij hebben ons bedrijf evenals ons personeel vrijwel helemaal overeind kunnen houden. We hopen nu op een verdere normalisering van de markt", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
STELLA RASMUSSEN GmbH
Stella Rasmussen
D-40670 Meerbusch
Tel: +49 (0) 1746342466
E-mail: Stella@stellarasmussen.com    
Web: www.stellarasmussen.com     

Publicatiedatum: