"Bananenproductie nog steeds nauwelijks beïnvloed door coronapandemie"

Green Line fruits is een nieuw merk van groene bananen dat onlangs op de Europese markten is geïntroduceerd. De bananen komen met name van teeltbedrijven in Guatemala, Costa Rica en Ecuador. Er is ook een partnerbedrijf in Ecuador dat de export en alle activiteiten met de lokale teeltbedrijven beheert.

"Het merendeel van de Ecuadoraanse bananen wordt naar Rusland verscheept. Onze belangrijkste oorsprong voor de markten in de EU en het VK is Guatemala vanwege de hoge kwaliteitsnormen en de volledige naleving van alle EU-regelgeving, GlobalGAP en RFA-certificaten," zegt Maxim Balakarev van Sky East UK.

"Wij constateren dat de rijpingsdiensten in het VK en de EU nu goed ontwikkeld zijn. Daarom hebben we besloten ons te richten op het verbeteren van de productiekosten van ons bedrijf om zo onze prijzen concurrerender te maken." In lijn met deze strategie werkt Sky East samen met een aantal Engelse universiteiten om milieuvriendelijke, op organisch afval gebaseerde bodemverbeteraars te ontwikkelen en deze verder te verspreiden via gelieerde telers. "Een dergelijke aanpak zou ons in staat moeten stellen de productiekosten te verlagen zonder de marges van de telers te verkleinen."

Momenteel levert Sky East UK de bananen via de haven van Rotterdam en wordt het vanaf daar verder verdeeld over de EU en het VK. Zij hebben ook een aantal Nederlandse partners aan wie zij structureel leveren. "Wij verkopen aan alle sectoren, maar omdat wij alleen met groene bananen werken, zijn onze klanten met name retailers of groothandelaren die rijpkamers bezitten. Op dit moment is de Europese markt zwak, terwijl er een aantal factoren zijn die de vraag naar bananen in de nabije toekomst zouden moeten doen toenemen."

Maxim legt uit dat de Ecuadoraanse telers als gevolg van de lockdown de teeltbedrijven niet goed tegen Sigatoka hebben kunnen behandelen. Dit zal de productie in Ecuador verminderen en hij verwacht dat de prijzen in de komende weken daar omhoog zullen schieten. Dit zal ook gevolgen hebben voor de prijzen in andere bananenproducerende landen. "Het is bovendien orkaanseizoen in Midden-Amerika en volgens de voorspellingen wordt het dit jaar een met de ergste orkanen. Op basis van deze redenering is het mogelijk te voorspellen dat de productie in sommige Midden-Amerikaanse landen verder zal dalen."

"Hogere temperaturen in Europa in de afgelopen maanden hebben consumenten ertoe aangezet om meer zomerfruit zoals meloenen, watermeloenen en steenfruit te eten in plaats van bananen, maar het verkort ook het seizoen. Bovendien hebben hoge temperaturen invloed op de citrusteelt - zoals van sinaasappelen en mandarijnen - die de prijs doen stijgen. Het citrusseizoen staat op het punt te beginnen en als de prijs hoger is dan de klanten verwachten, kunnen bananen weer het meest gevraagde fruit worden."

"Wat betreft het effect van de pandemie op het bananenaanbod - ik zou zeggen dat we nog niet de volledige impact ervan hebben meegemaakt. Tot nu toe hebben we te maken gehad met een vermindering van de vraag als gevolg van de sluiting van veel openbare plaatsen, maar wat de productie betreft hebben we nog geen veranderingen gezien die verband houden met de coronapandemie, hoewel we er wel enkele verwachten in de nabije toekomst."

Voor meer informatie:
Maxim Balakarev
Sky East UK
maxim.balakarev@skyeast.co.uk
skyeast.co.uk


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven