Handelsbedrijf beboet voor verhandelen pinda's met hoog aflatoxinegehalte

De rechtbank Rotterdam acht een geldboete die een groothandel in aardnoten kreeg opgelegd gerechtvaardigd. Het bedrijf heeft 2 partijen pinda’s verkocht met daarin een voor de gezondheid schadelijk gehalte aan aflatoxine, zonder de koper en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van dat schadelijke karakter in kennis te stellen. Daarnaast wordt het bedrijf verweten dat 3 partijen pinda’s die bestemd waren voor de bereiding van diervoeders zijn verkocht, terwijl deze aardnoten een te hoog gehalte aan aflatoxine bevatten.

De vijf partijen pinda’s kwamen uit Argentinië en de Verenigde Staten. Voordat deze pinda’s naar Nederland werden verscheept, waren zij in het land van herkomst al getest op aflatoxine. Daar zijn certificaten voor afgegeven. Het bedrijf heeft de partijen vervolgens te koop aangeboden aan Unilever. Daarbij heeft Unilever de pinda’s nog een keer laten onderzoeken op aflatoxine door SGS in Spijkenisse. De vijf partijen pinda’s zijn door Unilever afgekeurd op basis van de uitkomsten van dat onderzoek. "Echter dat werd zonder enig bewijs aan dit handelshuis medegedeeld. Vervolgens werd de kwestie een certificaat van een onafhankelijk geaccrediteerd laboratorium ten opzichte van een mededeling van een commerciële partij als Unilever", zo meldt het notenbedrijf.

Het handelsbedrijf heeft vervolgens besloten de pinda’s aan een een andere afnemer te verkopen zonder deze in kennis te stellen van de bevindingen van Unilever. Er werd alleen de certificering van de pinda’s uit het land van herkomst verstrekt. De rechter stelt dat het bedrijf met deze handelswijze niet alle maatregelen heeft getroffen om te voorkomen dat de pinda’s, die mogelijk gezondheidsrisico’s konden veroorzaken bij consumenten, verkocht werden zonder dat de koper met dat schadelijke karakter bekend was. Daarom acht de rechter een boete van 60.000 euro, waarvan 30.000 euro gerechtvaardigd.

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

Bron: Rechtbank Rotterdam


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven