Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inma Torregrossa, Frutas Inma (Spanje):

“We verwachten een mooie vraag naar granaatappel op een schone markt"

Momenteel heerst er schaarste op de Europese granaatappelmarkt. In het zuiden van Spanje is de pluk reeds begonnen. In de regio Valencia worden pas over enkele dagen de eerste granaatappelen geoogst.

"Er zijn tot 30% minder granaatappelen van de vroege rassen en we willen nog een paar dagen wachten om zo een redelijk volume te kunnen oogsten met de optimale rijpheid", vertelt Inma Torregrossa, manager van Frutas Inma.

"Er is nog steeds een tekort aan product op de markten, omdat de zendingen vanuit het zuidelijk halfrond al 25 dagen geleden zijn gestopt en de oogst in de andere mediterrane landen 8 tot 10 dagen vertraging hebben opgelopen. Israël, een belangrijk teeltland én consument van granaatappelen, houdt zelfs zijn volledige opbrengst in eigen land. De vraag is groot, want de consumptie zit al jaren in de lift. We hebben al veel telefoontjes gekregen van klanten voor wie het seizoen liefst zo gauw mogelijk begint", zegt de manager van het teelt- en exportbedrijf.

Voor de rassen Wonderful en Mollar is de afname van de verwachte volumes niet zo uitgesproken als bij de vroegste variëteiten. Er zullen slechts 10 à 15% minder granaatappelen van die rassen geplukt worden. Anderzijds hebben de regens ervoor gezorgd dat de maatvorming niet uniform is. Veel bloesem zijn immers verloren gegaan en dat heeft geleid tot meer dan één bloeiperiode.

"De stijging van de productiekosten als gevolg van corona zijn niet te onderschatten. We moeten zorgen voor hygiënemaatregelen: per ploeg kunnen er minder arbeiders aan de slag en het transport is duurder geworden. Ook al stijgt de prijs opeens een beetje, toch denk ik niet dat dit de extra kosten zal kunnen compenseren, vooral ook omdat er minder volumes beschikbaar zijn. We kunnen alleen maar hopen er het maximum uit te halen. Het ziet er wel naar uit dat de prijzen niet slecht zullen zijn, zonder ups en downs, maar het belangrijkste is dat de afzet vlot verloopt”, zo zegt Inma Torregrossa.

Eerste importeurs van de Peruaanse kaki Rojo Brillante naar Europa
Dit jaar heeft Frutas Inma de eerste import van de Peruaanse kaki Rojo Brillante naar Spanje en andere Europese landen verzorgd. Het Valenciaanse bedrijf werkt al 3 jaar aan dit project.

"Eigenlijk is die eerste import een beetje een proefproject geweest. We hebben in de maand mei 6 containers laten overkomen om de kwaliteit van het fruit te kunnen beoordelen na de oversteek van de oceaan en om te zien hoe de kaki het op de markt zou doen naast het aanbod van zomerfruit", legt Inma Torregrossa uit.

"Aanvankelijk waren de klanten ietwat terughoudend, maar toen ze met eigen ogen zagen dat de kwaliteit van het fruit niet onderdeed voor dat van het Spaanse product, veranderden ze al snel van mening. Het fruit vond snel zijn weg naar de klanten, ondanks het feit dat er al grote volumes steenfruit op de markt aanwezig waren. We blikken heel tevreden terug op dit proefproject. We hadden geen last van concurrentie en de prijsvorming was veel beter dan de historisch lage prijzen waar het Spaanse fruit dit jaar mee te kampen had”, voegt ze eraan toe.

Het bedrijf werkt samen met Peruaanse telers die in totaal over 150 hectare beschikken. "Wij zijn gespecialiseerd in de afzet van kaki en het is onze ambitie dit fruit jaarrond aan te bieden. Maar op dit moment slagen we er nog niet in zonder onderbrekingen een vervolg te breien aan het Spaanse seizoen, aangezien we voorlopig pas vanaf de maand mei kunnen rekenen op Peruaans product. De volumes zijn bovendien niet erg omvangrijk en ook de beschikbaarheid is eerder van korte duur, zodat we weer moeten wachten op de start van de Spaanse oogst. Toch is het onze bedoeling om de Peruaanse kaki-import verder uit te bouwen."

In Valencia gaat het kakiseizoen van de Rojo Brillante-variëteit eind september van start. Er worden heel wat minder volumes verwacht dit jaar, zowel door lagere opbrengsten als door de hoge plaagdruk van met name cotonet.

Voor meer informatie:
Inma Torregrossa
Frutas Inma
Carrer de L’Olivera
46291 Benimodo (Valencia) - Spanje
Tel: +34 96 253 14 71
info@frutasinma.com
www.frutasinma.com

Publicatiedatum: