Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Column Frits van der Meulen (KCB)

"NL grote speler in export uien door inspanning telers, handelsbedrijven, belangenorganisaties en overheid"

Traditiegetrouw worden in juli de eerste Nederlandse uien geoogst en daarmee komt ook weer de export hiervan op gang. We kunnen met enige trots vermelden dat ons land een grote speler is op het gebied van export van uien naar landen over de hele wereld, schrijft Frits van der Meulen in zijn KCB-column. Dit is mede het resultaat van grote inspanning van de telers, handelsbedrijven, belangenorganisaties en de Nederlandse overheid die zich samen inzetten voor een toegankelijke internationale markt.

Bemonstering en perceelcontroles
Door het gunstige klimaat en ligging van Nederland zijn de uien die hier zijn gegroeid van een uitstekende kwaliteit. De kwaliteit, kleur en houdbaarheid staan niet ter discussie! Wel stellen diverse landen fytosanitaire eisen die vragen om extra inzet. Het KCB voert in opdracht van exporteurs zendingsinspecties uit. Dit betekent dat wij vooraf de voor export klaarstaande partij uien bemonsteren en naar een laboratorium sturen om vast te stellen dat de partij vrij is van ongewenste organismen, zoals bijvoorbeeld stengelaaltjes. Sommige landen stellen bij import ook eisen aan de teeltlocatie, zoals Indonesië in het geval van uien. Het KCB verzorgt dan ook de perceelbemonstering, zodat kan worden aangetoond dat de teeltlocatie voldoet aan de fytosanitaire eisen.

Kwaliteit glasgroente
Door de constante kwaliteit van de uien die Nederland exporteert, maar die ook in onze winkelschappen te vinden is komen uien zelden aan bod in deze column. Anders is dit voor andere producten. Daar varieert de kwaliteit vaker. Dit geldt bijvoorbeeld voor paprika, tomaat, komkommers en aubergines. Maar ook hier zien we de laatste weken een vrij constante kwaliteit. Zowel het uitstalleven als de kwaliteit is nog steeds prima en grote kwaliteitsproblemen zien we echter niet.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven