Europese aardappelmarkt (week 31)

In Frankrijk is sprake van een erg zwakke exportvraag

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: de situatie is ongewijzigd. Op enkele beperkte volumes aardappelen op basis van contracten (overtollige tonnen vroege en semi-vroege rassen) na, worden er bijna geen aardappelen afgezet op de markt voor zeldzame soorten. Verder vinden er enkele transacties plaats bij aardappelen die verwerkt worden tot veevoer. Het aanbod blijft voldoende reëel om de percelen te kunnen blijven oogsten.

Vroege Belgische aardappelen: prijzen van tussen de 1,00 en de 2,00 €/q.

Gewogen prijzen (rode en witte rassen) veiling Roeselare (bron: REO via PCA):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Frankrijk
Er vindt vrijwel geen afzet van de zeldzame industrietassen plaats. De overtollige tonnen worden gekocht voor 2,00 €/q en de vraag naar export is ook erg klein.

Tweede UNPT/CNIPT/Landbouwkamer-monster: de 240 percelen waarvan  in week 31 en 32 een monster is genomen laten een gemiddelde opbrengst zien die sterk lijkt op het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Dit is een stijging van 6,3% vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. De opbrengst is in 2 weken tijd gestegen van 5 naar 6 t/ha en is op dit moment vrij homogeen, afhankelijk van de mogelijkheden en de rassen. Het gemiddelde is 35,1 t/ha voor alle percelen en alle rassen, variërend van 13,3 tot 67,0 t/ha! Irrigatie levert nog eens 9 t/ha op. De percelen zijn fysiologisch gezien behoorlijk geavanceerd en de hittegolf heeft het verouderingsproces bij de aardappelen versneld.

Nederland
Er vindt nog altijd geen vrijhandel plaats. Behalve in de gecontracteerde volumes tonen de kopers praktisch geen interesse in de overtollige tonnen. Het aanbod wordt groter en de export wordt als rustig beschouwd met enkele beperkte volumes die naar Afrika en de Caraïben worden verzonden op basis van prijzen van tussen de 15,00 en de 17,00 €/q (op grootte en ras gesorteerd, verpakt voor de export). De exporteurs wachten tot de Senegalese grenzen opengaan. Op de binnenlandse versmarkten gaat het erg goed. De industrie zet de contracten voor vroege aardappelen stop en koopt geen zeldzame aardappelen.

De velden kregen de afgelopen 2 weken te maken met een aantal erg onregelmatige regenbuien, waarin meestal tussen de 0 en de 30 mm aan regen viel en enkele buien waarin tussen de 30 en de 60 mm regen in het midden van het land viel.


Voor meer informatie:   
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven