Bananensector eist dat de nieuwe normering wordt uitgesteld tot 2022

"De nieuwe Rainforest Alliance normen matchen niet met de realiteit van de bananensector"

De onlangs bijgewerkte en vrijgegeven normen van de Rainforest Alliance hebben de bananenproducenten in Latijns-Amerika verontrust. Juan José Pons, coördinator van de Banana Cluster in Ecuador, legt uit welke problemen de producenten van bananen telende landen in Latijns-Amerika tot nu toe hebben ervaren en welke acties zij hebben ondernomen om deze problemen op te lossen.

Ontbreken van leiderschap
"Een van de onderliggende problemen," zegt Pons, "is dat de Rainforest Alliance de functie van CEO al een tijdje niet heeft vervuld. Voormalig CEO Han de Groot was een zeer constructieve dialoog aangegaan met de bananentelers. Hij was betrokken bij discussies over alle kwesties en deed een poging om de uitdagingen van het teeltproces te begrijpen. Na zijn vertrek en zonder nieuwe CEO zijn de telers nu zelf genoodzaakt om contacten te onderhouden met meerdere commissies. Een gecoördineerde aanpak wordt gemist en wordt weerspiegeld in de communicatieproblemen die zich nu voordoen."

Onrealistische eisen
Anderhalf jaar geleden heeft de bananensector in Latijns-Amerika een werkcomité opgericht om een doordachte dialoog over de normen van de Rainforest Alliance op gang te brengen, in de hoop dat de normen zouden passen binnen de realiteit van de sector en de behoeften van de telers, terwijl de voedselketen en de verwachtingen van de consument worden gewaarborgd. "We realiseerden ons dat niet 100% van onze aanbevelingen in aanmerking zou worden genomen, maar we verwachtten wel dat een hoog percentage in de nieuwe normen zou worden opgenomen. Toen de nieuwe normen werden uitgebracht, waren we geschokt dat slechts 2% van onze commentaren waren opgenomen en dat de normen over het algemeen onrealistisch zijn voor de sector," zegt Pons.

"De normen die door de Rainforest Alliance zijn vastgesteld, weerspiegelen een ambitie die ver afstaat van de realiteit van telers, detailhandelaren of zelfs consumenten. De telers in de bananensector werken al grondig aan de naleving van de strenge voorschriften die door de afzonderlijke regeringen - die van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan, Korea, enz. - evenals andere certificeringen zoals Global GAP, Fairtrade en meer. Met deze nieuwe normen van de Rainforest Alliance vragen we ons af of het haalbaar is voor onze telers, en het eenvoudige antwoord is: nee, dat is het niet!"

Een voorbeeld van de nieuwe normen is een blacklist van gewasbeschermingsmiddelen, die tijdens de teelt mogen worden gebruikt. "Dit is iets wat al geregeld wordt door de fytosanitaire organisaties van elk van de landen waarnaar we exporteren. Dat is niet iets wat de Rainforest Alliance aan de telers mag opleggen," zegt Pons. "Een ander voorbeeld: we kunnen geen gebruik meer maken van drones, die een heel normaal hulpmiddel zijn bij de bescherming van de gewassen tegen Sigatoka. Ze hebben de beslissing niet gemotiveerd, maar zijn gewoon verder gegaan dan hun mogelijkheden om beperkingen op te leggen."

Heropenen van de dialoog
Pons geeft aan dat 65 procent van de bananenproducenten in de wereld het eens is over deze kwesties. "Het zegel van de kikker is een belangrijk marketinginstrument. Consumenten die de voorkeur geven aan ecologische verantwoorde producten uit maatschappelijk verantwoorde bronnen identificeren zich met producten die het Rainforest Alliance-logo dragen. Maar als de normen gewoonweg niet toepasbaar zijn, is er geen waarde terug te verdienen voor de telers. De telers in de bananensector kunnen echter niet stil blijven staan. Ze zijn samengekomen om de dialoog met de Rainforest Alliance over hun normen constructief en proactief te heropenen. Als eerste stap hebben we geëist dat het opleggen van de nieuwe normen wordt uitgesteld tot 2022 om samen met hen de norm te herzien tegen de realiteit van de industrie - niet alleen de bananensector, maar ook de koffie- en cacaosector", zegt Pons.

"De bananenproducenten zijn zeer gefocust op het leveren van een dienst die voldoet aan de normen en eisen van de sector en de consument. We zullen blijven werken aan het behalen van de hoogste kwaliteits- en duurzaamheidsprestaties voor de bananen en zijn hoopvol gestemd dat de Rainforest Alliance de nodige veranderingen zal doorvoeren zodat ze deel kunnen blijven uitmaken van dit doel," besluit Pons.

Voor meer informatie:
Juan José Pons
jjponsa@hotmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven