Turkse Aydin exporteert zwarte vijgen naar Europa

Na Bursa en Mersin werd Aydin, een stad in het westen van Turkije, een belangrijk teeltgebied voor zwarte vijgen. Aydin oogst minstens 3.000 ton zwarte vijgen per jaar.

"Zwarte vijgen zijn winstgevend en hebben wereldwijd geen concurrentie. Daarom zijn telers hier begonnen met de zwarte vijgenteelt. In de nabije toekomst zal Aydin een van de belangrijkste aanbieders van zwarte vijgen worden," zegt landbouwkundig ingenieur en teler Aydin Turkec.

Turkec teelt zwarte vijgen op 5 ha en hij bezit 700 bomen. "Ons avontuur begon met consultancy. In 2007 merkten mijn vrouw en ik dat het mogelijk is om hier zwarte vijgen te telen. Vanaf 2011 zijn we begonnen met de teelt en momenteel exporteren wij onze zwarte vijgen naar Europese landen."

Luchtvracht
Turkec suggereert dat luchtvracht de export zou kunnen laten toenemen als de luchthavens in de buurt voor dat doel kunnen worden gebruikt. "Als we de luchthavens van Aydin en Cildir kunnen gebruiken, zouden de producten sneller worden geleverd. Op dit moment is luchtvracht alleen mogelijk vanuit Izmir en Istanbul. Als de luchthavens in het gebied worden gebruikt zou de export snel toenemen, is mijn indruk," zegt Turkec.

"Het seizoen is hier bijna voorbij en Bursa neemt het nu over. De opbrengsten zijn hetzelfde als vorig jaar, misschien een beetje hoger. We hadden geen problemen met de kwaliteit en we kunnen zeggen dat we onze doelen hebben bereikt."

Het Verre Oosten
Turkije wilde vorig jaar voor meer dan € 33 mln aan zwarte vijgen exporteren en dat doel werd dus volgens Turkec gehaald.

"Onze grootste markt is Europa. Wij exporteren voornamelijk naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk. We willen ons inspannen om onze export naar het Verre Oosten uit te breiden. Vorig jaar bereikte de exportwaarde naar Hong Kong € 1,6 mln. We kunnen echter meer naar andere landen in dat gebied exporteren. We moeten investeren in de promotie van ons product."

Bron: Hurriyet 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven