Fruit Kingdom for Export

Egyptische zoete aardappelteelt stijgt dit seizoen met 20-30%

Het Egyptische zoete aardappelseizoen is begonnen en zal dit jaar nog meer opbrengen dan vorig seizoen. Volgens een exporteur ontwikkelen de Egyptenaren hun vaardigheden snel, zowel in de teelt als in de marketing. De prijzen zullen naar verwachting iets hoger liggen, omdat de uitdagingen van de pandemie nog steeds een rol spelen.

Amr Kadah van Fruit Kingdom zegt dat het tot nu toe een stevig seizoen voor Egyptische zoete aardappelen is. En de opbrengst neemt nog steeds toe. "De teelt en afzet van Egyptische zoete aardappelen worden elk jaar aanzienlijk hoger. Het meeste gaat naar Europa. De afzet is op dit moment zeer goed, want steeds meer klanten ontdekken de gezonde zoete aardappelen. De Europese teelt en de Chinese concurrentie vormen geen echte bedreiging voor ons."

"Van jaar tot jaar maakt Egypte grote stappen als belangrijke speler in de AGF-export en ik verwacht niet dat dat zal stoppen. De Egyptenaren zijn flexibel in de prijsstelling. Wij hebben producten van goede kwaliteit dankzij de hulp van Europese experts, waardoor onze marketing nu ook topklasse is. We hebben deze experts met open armen ontvangen en willen dat ze zich in Egypte op hun gemak en thuis voelen."

Voor de toegenomen zoete aardappelteelt in Egypte zijn twee verklaringen. Kadah: "Je kunt de teelt op twee manieren 20, 30 of meer procent laten stijgen. Of je vergroot het areaal voor het gewas, of je plant veredelde rassen die een goede opbrengst opleveren. Mijn bedrijf koos voor het tweede model, maar industriële bewerkers gebruiken beide modellen om hun opbrengst te verhogen. Egypte heeft het areaal voor zoete aardappelen zeker met 20% vergroot, maar je moet weten dat onze wetenschappers snel werken aan binnenlandse, verbeterde rassen met een hogere opbrengst. Het is uiterst belangrijk om op het gebied van ontwikkelingen in de tuinbouw bij te blijven."

Hoewel het seizoen naar verwachting goed zal zijn, heeft Kadah momenteel te maken met veel uitdagingen. Voor hem is het belangrijk dat de Egyptische economie blijft bloeien zoals ze nu doet. "Het zoete aardappelseizoen begon zeer goed en zal tot het einde zeker zo blijven. De hele wereld verkeert in een recessie en terwijl het coronavirus nog steeds onder ons is, verhogen wij de teelt en afzet van zoete aardappelen met 20-30% ten opzichte van vorig jaar, ondanks alle moeilijkheden die we dagelijks tegenkomen."

"We hebben onder meer te maken met verhoogde controles, gesloten landsgrenzen, logistieke problemen en in Egypte sterk verhoogde maatregelen tegen de pandemie. We proberen dit najaar in deze situatie echt ons hoofd koel te houden. We kunnen en willen de economie niet uit de vijfde versnelling halen, waar ze op dit moment in zit. In Egypte is de AGF-sector een symbool en een waar handelsmerk geworden. Ik werk ook snel aan nieuwe variëteiten van de zoete aardappel om mijn assortiment verder uit te breiden. Het zal zeker de moeite waard zijn en nog betere resultaten opleveren."

Vanwege de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt, verwacht Kadah dat de prijzen hoger zullen liggen dan vorig jaar. "De vraag is dit jaar in de eerste maand sinds het begin van de oogst uitstekend. De prijzen zullen gemiddeld iets hoger zijn dan vorig seizoen als gevolg van de pandemie. Europa bestelt nog steeds het meest. We verwachten lagere prijzen voor Chinese zoete aardappelen, maar daar hebben we geen last van. Afnemers kennen de kwaliteit van de Egyptische zoete aardappelen en zijn bereid ervoor te betalen."

"Mijn doel voor 2020 is om aan verschillende gerenommeerde Europese en Russische ketens te leveren. Het verkoopbeleid van mijn bedrijf is erop gericht om te werken met retailers die producten rechtstreeks aan consumenten afzetten, zodat ik door middel van directe relaties met hen de best mogelijke klantenvoorlichting kan leveren en de gewoonte kan helpen ontwikkelen om dit gezonde product te consumeren. Dit is de enige manier waarop ik het op de lange termijn goed kan doen," besluit Kadah.

Voor meer informatie: 
Amr Kadah
Fruit Kingdom for Export 
+20 1009 288 377
amr.kadah@mail.ru 
https://www.linkedin.com/in/amr-kadah/ 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven