Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors

"We vragen de EU om een fytosanitaire audit van de hele Argentijnse citrussector"

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors verzoekt de Europese Unie een audit uit te voeren van het fytosanitaire systeem van de hele Argentijnse citrussector. De import van citrus uit Argentinië moet opgeschort worden tot er voldoende garanties zijn dat het citrus ziekten- en plaagvrij het land verlaat.

De organisatie pleit voor inspecties in alle herkomstlanden en vraagt dat het citrus via een EU-haven binnenkomt waar voldoende inspecteurs aanwezig zijn en waar een representatief percentage van monsters geanalyseerd wordt. Daarnaast wil het een verplichting van koeltransport en in de teelt en de verwerking een verbod op het gebruik van actieve materialen die niet zijn toegestaan in de EU.

De Europese Commissie schortte op 14 augustus de import van citrus (citroen, sinaasappel en mandarijn) uit Argentinië op tot 30 april 2021 vanwege de herhaalde onderscheppingen van Citrus Black Spot (Phyllosticta citricarpa). Volgens La Unió komt het besluit evenwel te laat, aangezien het Argentijnse seizoen al ver gevorderd is, en moet deze situatie volgend jaar absoluut vermeden worden. Er moeten garanties zijn dat er geen plagen het Europese grondgebied binnenkomen.

Na een audit tussen 9 en 13 maart om het systeem van officiële controles en certificering van citrus voor export naar de EU te evalueren, deed het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de EU (DG SANTE) een reeks aanbevelingen aan Argentinië. Als antwoord daarop stuurde het Zuid-Amerikaanse op 12 juli een lijst met corrigerende maatregelen naar de Europese Commissie, maar de Argentijnse citroen was toen al enige tijd op de Europese markt aanwezig. La Unió had toen ook al aangeklaagd dat er verschillende plagen gedetecteerd waren tijdens inspecties in de havens van binnenkomst.

De EU-overeenkomst met Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela) is nog niet geratificeerd en daarom is er volgens La Unió nog tijd om rekening te houden met de kwestie van de ziekten en plagen. 84% van alle onderscheppingen van plagen op citrus in Europese havens tijdens de eerste zeven maanden van het jaar hebben betrekking op import uit Mercosur-landen.

 

Voor meer informatie: 
Carles Peris (secretaris-generaal)

LA UNIÓ
Mob: +34 658 928 923 (Spanje)
http://launio.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven