Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Gert Upton, Schoonbee Landgoed

Een gouden jaar voor sinaasappelen, maar zware klap voor easy peelers op Europese markt

Vorige week werden de laatste Valencias ingepakt door Schoonbee Landgoed, waarmee een zeer goed sinaasappelseizoen werd afgesloten dat ongeveer twee weken eerder dan gebruikelijk eindigde. Het was een seizoen dat werd gekenmerkt door het domino-effect van het wereldwijde sinaasappeltekort.

"We kregen een ongelofelijke hoeveelheid aanvragen voor sinaasappelen. Elke week hadden we sinaasappelbestellingen voor 8.500 tot 9.000 pallets. Om een idee te geven: we verpakken meestal 80.000 tot 90.000 kartons per week, maar dit seizoen ging het om 700.000 kartons per week," zegt Gert Upton van het Zuid-Afrikaanse Schoonbee Landgoed in Groblersdal, Limpopo.

"Er is een groot gat voor sinaasappelen in het oosten dat we gewoon niet kunnen opvullen. Dat wordt o.a. veroorzaakt doordat het tempo van de verkoop van sinaasappelen in Europa van februari tot april zo snel is gestegen. Veel vroege Zuid-Afrikaanse navels, die normaal gesproken naar China zouden zijn gegaan, werden dit jaar naar Europa gestuurd," zegt Upton.

Schoonbee Landgoed's Kameelkop citruspakstation

Egypte had de focus in die periode ook naar Europa verlegd om te profiteren van de sterke prijzen en stopte alle zendingen met Valencia naar China na een rampzalig seizoen en ernstige financiële verliezen; tot begin juni, toen de Chinese markt zich weer openstelde.

Lucratieve rendementen op Chinese markt voor vroege navels
Een lading van een beperkt aantal vroege Zuid-Afrikaanse navels was op weg naar China (voornamelijk uit het Senwes-teeltgebied); de exporteurs die de koers naar China hadden aangehouden, ontdekten bij aankomst dat de Egyptische voorraden van Valencia tegen die tijd waren weggewerkt en dat hun navels die nu in China aankwamen, torenhoge prijzen kregen. "Op dit moment worden er in China CIF-prijzen van R280 (ongeveer €13,-) tot R350 (ongeveer €17,-) geboden voor een karton sinaasappels," zegt Upton.

De maat van hun Valencias (zowel vroeg als laat) is zeer goed geweest, met een piek van 72/88/64, maar er waren onvoldoende kleine tellingen nodig voor markten als Bangladesh en India, die op hun beurt geen sinaasappels uit Egypte kregen, waardoor er een tekort ontstond met een prijsstijging als gevolg.

Havenproblemen en vertragingen
Vertragingen in de scheepvaart hebben de verkoop van easy peelers in Europa een zware klap toegebracht, waarvan het moeilijk is om te herstellen. De West-Kaap begint meestal met clementines wanneer het noordelijke Senwes-gebied al overgaat op late mandarijnen, rond week 22, wat meestal geen probleem is wanneer Senwes-telers hun eerste late mandarijnen naar China en West-Kaap-telers naar de VS of Europa exporteren. Dit jaar leek het echter logisch om de Chinese markt te mijden en de Limpopo-telers kozen voor Europa voor hun eerste late mandarijnen.

Ondertussen zijn de easy peelers uit de West-Kaap vast komen te zitten in de haven van Kaapstad door productiviteitsproblemen in verband met Covid-19, en na vertragingen van wel zeven weken op sommige leveringen, zijn ze in plaats daarvan verscheept vanuit Port Elizabeth, meer dan 600 km verderop langs de kust.

"Deze clementines en nova's uit de West-Kaap kwamen in Europa aan samen met de late mandarijnen uit ons gebied en uit Burgersfort. De detailhandelaren zaten te wachten op soft peelers en de vraag nam toe, maar toen al deze zendingen tegelijk aankwamen, vulden de detailhandelaren hun voorraden volledig aan. Het resultaat is dat er nu voor vijf of zes weken soft peelers in Europa zijn en dat de markt niet meer beweegt. Dit zal waarschijnlijk aanleiding geven tot andere kwaliteitsproblemen," besluit Upton.

Aan de andere kant van de wereld, vooral in China, schieten de prijzen van soft peelers echter ook door het spreekwoordelijke plafond heen: CIF-prijzen van R500 (ongeveer €24,-) tot R600 (ongeveer €29,-) per doos, zelfs tot R1.000 (ongeveer €48,-) per karton.

Voor meer informatie:
Gert Upton
Schoonbee Landgoed
+27 13 262 4000
marketing@schoonbee.co.za
www.schoonbee.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven