Tienpuntenplan tegen corona voor de sier-, groenten- en fruitteelt

Boerenbond maakte een tienpuntenplan dat telers op weg moet helpen met alle coronamaatregelen in de sier-, groenten- en fruitteelt. Hieronder de lijst met tien punten over documentatie, kleurencodes en gevolgen, huisvesting en logistiek.

1. De werkgever meldt vooraf het aantal seizoenwerknemers dat hij zal inzetten voor de pluk aan de gemeente waar de seizoenwerknemers zullen verblijven. Er hoeven geen lijsten te worden doorgegeven aan de gemeenten waar fruitboomgaarden gevestigd zijn en waar fruit geplukt wordt.

2. De seizoenwerknemers die naar België komen, vullen vooraf het Public Health Passenger Locator Form in.

3. Bij aankomst in België levert de gemeente waar de seizoenwerknemers verblijven een document van Tijdelijk verblijf 3ter af. Aan de hand van het rijksregisternummer of het bisnummer, kan de werkgever een dagelijkse Dimona-aangifte doen.

4. De werkgever laat door de seizoenwerknemers het document ondertekenen waarbij zij instemmen met de periodieke temperatuurmetingen (beschikbaar in verschillende talen) zoals voorzien in de cao van het Paritair Comité voor het Tuinbouwbedrijf.

5. Seizoenwerknemers die komen uit een oranje of een rode zone moeten getest worden bij aankomst in België. De testen worden afgenomen door de externe dienst voor preventie, de huisarts of een lokale instantie die medische interventies kan doen. Het resultaat van de testen is gekend binnen de 24 uur. In afwachting kunnen de betrokken seizoenwerknemers in quarantaine werken. Seizoenwerknemers die komen uit een groene zone kunnen onmiddellijk aan het werk.

6. De werkgever past bij de organisatie van het werk en ook in verband met de inrichting van de huisvesting, de checklists (fiches) toe die opgesteld zijn in het Paritair Comité voor het Tuinbouwbedrijf. Ten behoeve van de seizoenwerknemers worden de affiches (beschikbaar in acht talen) op het bedrijf gehanteerd. De huisvesting voldoet aan de voorwaarden van het decreet inzake huisvesting van seizoenpersoneel.

7. Voor verplaatsingen geldt in de regel maximaal twee personen per voertuig. Werknemers die samen in dezelfde bubbel logeren en die een 3ter document hebben met dezelfde verblijfplaats, kunnen gezamenlijk de verplaatsingen doen naar en van de plantage. De veiligheidsfiches worden ten allen tijde gerespecteerd.

8. Er wordt dagelijks een temperatuurmeting gedaan bij alle seizoenwerknemers. Dit wordt bijgehouden op het formulier (zie knop 'temperatuurmeting en registratieformulier' onderaan) dat via de provinciale besluiten is verspreid. Bij een afwijking wordt er contact opgenomen met de huisarts, de arbeidsgeneesheer of een lokale instantie die medische interventies kan doen. Zij kunnen overgaan tot een Covid-19 test.

9. Wanneer seizoenwerknemers positief testen, moeten zij afgezonderd worden. Via de sociale partners van de tuinbouwsector zijn er een aantal mobiele woonunits gereserveerd waarop de fruitbedrijven een beroep kunnen doen. Deze units worden geplaatst op de zetel van de onderneming op een afgezonderde plaats. Gelet op de tijdelijkheid van de plaatsing van deze unit en de situatie van overmacht en gelet op het feit dat het gaat over een mobiele constructie, dient er geen bouwvergunning aangevraagd te worden. Een uitgebreid bericht met meer praktische informatie zal morgen volgen.

10. Er is in de komende weken een periodieke opvolging van de evolutie van de fruitpluk door de sociale partners en in overleg met de lokale, provinciale en andere overheden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven