Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eddy Kreukniet (Exsa Europe):

"Teleurstellende periode achter de rug voor mandarijnen, bij sinaasappelen geen voorraden geweest"

Tholen - Over het algemeen verloopt de verkoop van het overzeese citrus deze zomer bijzonder goed door. Alleen de mandarijnen vormen volgens Eddy Kreukniet van Exsa Europe momenteel een negatieve uitzondering. "Die markt heeft een teleurstellende periode achter de rug, hoofdzakelijk als gevolg van het mooie weer en additionele volumes uit Zuid-Afrika. Maar gek genoeg zien we dat niet bij sinaasappelen."

Daarbij heeft de mandarijnenmarkt volgens Exsa nog met een andere factor te maken. "De laatste jaren zijn er veel nieuwe soorten bijgekomen. Dit zijn veelal betere soorten, maar de oude soorten zijn niet gerooid en krijgen het hierdoor een stuk lastiger. Dezelfde trend hebben we bij de druiven gezien en dat is toch wel een punt van zorg, waar de sector op zijn qui-vive voor moet zijn."


Tasting bij Exsa Europe

"De sinaasappelen hebben een veel stabielere afzet. Nu ging het de afgelopen jaren op de sinaasappelmarkt vaker fout in de maanden oktober en november, maar dat zit er dit jaar niet in, want er zijn praktisch geen voorraden. Als gevolg van de afgelopen vertragingen - en met de pieken achter de rug - zal het in het laatste gedeelte van het seizoen een stuk lastiger worden om de vraag in te vullen", constateert Eddy.

Het afgekondigde EU-importverbod voor Argentijnse sinaasappelen en citroenen zal volgens hem vooral de citroenenmarkt raken. "Bij de start van het seizoen zorgden de grotere oogst in Zuid-Afrika en normale oogst in Argentinië voor een nerveuze markt. De exportstop uit Argentinië heeft Zuid-Afrika positief in de kaart gespeeld. Als Argentinië het gewone citroenen had gestuurd, had men elkaar serieus in de weg gezeten. Nu is de citroenenmarkt stabiel. In september starten wel traditiegetrouw het Spaanse en Turkse seizoen op, maar daar hebben we nu nog geen last van. We zitten aan het einde van de rit en de prijzen kennen momenteel een kleine opleving"

Hij typeert als de grapefruitmarkt als positief-saai. "Daar vallen geen missers. De volumes zijn onder controle en de aanvoer vanuit Zuid-Afrika is heel stabiel geweest. Inmiddels zitten ook de eerste volumes uit Mexico op het water en eind september zullen Israël en Turkije weer opstarten. De afzet voor limes tenslotte verloopt bijzonder goed. Die markt is weliswaar een lange periode slecht geweest, maar is door tekorten in Mexico en Brazilië weer in brand gevlogen!"

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven