Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU verbiedt import van citroenen en sinaasappelen uit Argentinië per 16 augustus

De EU heeft op 13 augustus door middel van een spoedprocedure besloten tot een tijdelijk verbod op import van (verse vruchten van) citroenen (Citrus limon) en sinaasappels (Citrus sinensis) uit Argentinië. Het verbod gaat in op 16 augustus en loopt tot en met 30 april 2021.

Afgelopen maanden zijn er veel onderscheppingen gedaan van Citrus Black Spot (Phyllosticta citricarpa) op citroenen uit Argentinië. Het exportverbod van citroenen naar de EU, dat Argentinië zichzelf per 1 juli had opgelegd, heeft niet het gewenste effect gehad. Ook op sinaasappelen uit Argentinië zijn de laatste weken veel onderscheppingen gedaan van Citrus Black Spot.

De EU zal begin 2021 in Argentinië een audit uitvoeren op het fytosanitaire garantiesysteem voor de teelt van citrus. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan kan de EU eventueel besluiten de einddatum van het verbod te wijzigen.

De NVWA gaat ervan uit dat de export van citroenen uit Argentinië inmiddels volledig is gestopt. Zendingen citroenen die na 1 juli 2020 nog zijn verzonden, worden niet meer geaccepteerd. Zendingen sinaasappelen worden nog geaccepteerd tot en met 4 september. Naar verwachting zal de EU een dringend beroep op Argentinië doen om per direct alle zendingen, die onderweg zijn, niet meer naar havens in de EU te laten gaan.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: