Ook NFO uit zorgen over tekort aan arbeidskrachten voor hardfruit

Vlaanderen doet beroep op studenten voor perenoogst

Vanaf week 34 starten de Belgische perentelers met de pluk van de Conference. Aansluitend volgen ook de Durondeau en Doyenne. Door een tekort aan arbeidsmigranten in deze relatief korte plukperiode doet het Vlaams departement Landbouw en Visserij een oproep aan studenten om te komen werken in de boomgaarden. In Nederland uit de NFO ook haar zorgen over de beschikbaarheid van plukkers. De gemeenten Neder-Betuwe en Buren hebben daarom een samenwerking gestart om vraag en aanbod bij elkaar te brengen

Jaarlijks voert het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) labotesten en analyses uit die het beste pluktijdstip van elke peren- en appelvariëteit naar kwaliteit en bewaarbaarheid aangeven. Dit jaar kwam de periode van 17 tot en met 29 augustus uit de test naar voor als ideale startdatum voor de pluk van de Conférencepeer. De pluk van de andere perenvariëteiten start de week daarop.

"Het is dus erg belangrijk om op een korte periode zoveel mogelijk plukkers te verzamelen die de handen uit de mouwen willen steken voor het oogsten van onze smaakvolle peren. Bovendien is het plukken van peren een technische vaardigheid die een werkstudent of andere werknemer zonder ervaring snel in de vingers kan hebben. Ook zal de perenpluk afgerond zijn tegen het begin van het nieuwe studiejaar. Ideaal dus voor studenten die nog iets willen bijverdienen." Aldus het Departement Landbouw en Visserij.

Bron: Vlaams Departement Landbouw en Visserij, NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven