Europese aardappelmarkt (week 33)

Het aanbod op de Nederlandse versmarkten lijkt langzaam weer groter te worden

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: ongewijzigde. Vrijwel geen afzet van zeldzame soorten aardappelen. Enkele beperkte volumes van de overtollige tonnen en gecontracteerde volumes werden geannuleerd. Er is nog steeds een mogelijkheid om percelen vrij te maken. Verder is er een aantal uit Duitsland afkomstige aardappelen aanwezig.

Vroege Belgische aardappelen: 1,00 tot 2,00 € / q.

Gewogen prijzen (rode en witte rassen) veiling Roeselare (bron: REO via PCA):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland:
PotatoNL: Eerste prijsopgaven voor de oogst van 2020 die plaatsvindt op 17 augustus. Momenteel is er geen sprake van handel. De fabrieken werken enkel op basis van contracten en kopen niet op de markt met zeldzame soorten. Op de versmarkten neigt het aanbod te stijgen. De opbrengsten variëren enorm en liggen tussen de 30 en 50 t/ha, afhankelijk van hoe vroeg het ras is, hoe goed een ras tegen droogte kan en in hoeverre irrigatie mogelijk is. De export over grote afstanden is begonnen met kleine volumes, op basis van prijzen van tussen de 16,00 en de 18,00 €/q, gesorteerd in big bags voor de export vertrek (“peau faite”) met een neerwaartse druk op de prijzen.

Duitsland:
Neerwaartse correctie van het aantal oppervlakken van 2020 (bron: Destatis via VTA Nederland), gaande van 277.000 ha naar 274.900 ha (alle aardappelen = plantenconsumptie zetmeel). Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een toename van 3.000 ha (1,1%). Nedersaksen blijft met 123.300 ha het belangrijkste telende Lander, gevolgd door Beieren (43.600 ha) en Noord-Rijnland/Westfalen (35.400 ha – het enige lander die een sterke daling kent (40.500 ha in 2019)).

Voor meer informatie:  
FIWAP
www.fiwap.be     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven