Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Beroepsfederatie COAG (Spanje):

"Wij eisen doeltreffende maatregelen van de EU bij de import van citrus"

De Spaanse overkoepelende telersorganisatie COAG heeft na de toename in 2020 van het aantal onderscheppingen van ziekten bij citrus in de Europese havens uiting gegeven aan haar verontwaardiging over hoe de Europese import van dit fruit uit derde landen verloopt. Vooral de citroenimport uit Argentinië baart COAG zorgen. Het Zuid-Amerikaanse land telt al bijna 60 onderscheppingen van quarantaineplagen. Dat cijfer ligt ruim boven dat van de vondsten in voorgaande jaren.

Daarom heeft de organisatie de EU om aanvullende en doeltreffende maatregelen gevraagd voor de import van citrus, aangezien ze van mening is dat de huidige niet voldoen om plagen, die schadelijk kunnen zijn voor de eigen citrusteelt, buiten te houden.

Pedro Gomáriz, verantwoordelijke voor de afdeling citrus binnen COAG, heeft kritiek geuit op de uitblijvende reactie van de EU en eist onmiddellijke, krachtige en doeltreffende maatregelen om de Europese gewassen te beschermen tegen onomkeerbare schade veroorzaakt door plagen of ziekten.

De beroepsfederatie hekelt dat de EU in haar streven naar liberalisering van de handel voor de citrusimport toegevingen doet aan landen zoals Zuid-Afrika of in het kader van de Mercosur-overeenkomsten, waardoor de prijzen op de Europese markt dalen. Ze duwen daarbij de Spaanse en Europese citrustelers bovendien in een zeer zwakke positie door onvoldoende controle op de gezondheid van de importproducten en door de ondoelmatigheid van de huidige, veel te lakse maatregelen.

COAG is van mening dat deze “dramatische strategie” de verantwoordelijkheid is van de Europese autoriteiten, aangezien de EU-grenzen volgens de beroepsfederatie zo lek als een zeef zijn voor de import van citrusplagen en -ziekten. Maar ook zij die het product naar Europa zenden zijn deels verantwoordelijk volgens COAG, omdat ze de gezondheid van de Europese boomgaarden in gevaar brengen.

Bron: elespanol.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven