Droomseizoen voor Zuid-Afrikaanse ananastelers ten einde als alcoholverbod wordt opgeheven

Zuid-Afrikaanse ananastelers hadden nooit gedacht zo sterk te kunnen profiteren van het alcoholverbod in het land, waardoor veel Zuid-Afrikanen begonnen met het brouwen van ananasbier. Inmiddels wordt er alom gespeculeerd dat het alcoholverbod binnenkort weer opgeheven zal worden. 

In een winkel in Guateng kostten ananassen gisteren €2,24 per stuk. 

Het alcoholverbod werd ingesteld om het aantal alcohol gerelateerde ongelukken te verminderen en om ziekenhuisbedden vrij te maken, maar had rampzalige gevolgen voor telers van wijndruiven, hop en gerst. 

In de maanden april en mei was er een onuitputtelijke vraag naar ananas, zo laat een handelaar weten. De hectische situatie werd nog verergerd doordat er een tekort aan ananas was als gevolg van hagel- en zonneschade. Op dit moment is de prijzenpiek wat minder uitgesproken, maar liggen de prijzen nog altijd ver boven die van vorig jaar. 

Toen er voor de tweede keer een alcoholverbod werd ingesteld, lagen de gemiddelde prijzen op groothandelsmarkten rond de €0,36 per kilo. In één week tijd stegen de prijzen naar €0,93 per kilo, een prijsstijging van maar liefst 157%. Eind juli bereikten de prijzen een hoogterecord van net onder de euro, maar sindsdien zijn de prijzen weer gezakt naar zo'n €0,70 per kilo. 

"Ananas was nog nooit zo in trek en telers zijn meer dan ooit tevreden," zegt een ananasteler uit Bathurst. Hij vertelt verder dat een handelaar in Kaapstad zich is gaan specialiseren in ananas en de afgelopen maanden twee tot drie keer per week naar Bathurst kwam om er telkens tot wel 28 ton ananas in te kopen voor de informele handel in Kaapstad. 

 

 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven