James Hutton Institute

Nieuwe genetische ontdekking kan leiden tot grotere aardappeloogst

Onderzoekers van het James Hutton Institute hebben ontdekt dat een bepaald eiwit dat codeert voor het aardappelgenoom een cruciale rol speelt in het proces waarmee de aardappelplant knollen vormt. Deze ontdekking zou een belangrijke factor kunnen spelen in het vergroten van de oogst, met name in gebieden die lijden onder klimaatverandering en waar de stress op planten toeneemt. 

De ontdekking werd onthuld in de meest recente uitgave van The Plant Journal. Men hoopt dat deze genetische doorbraak aardappelveredelaars in staat zal stellen om snelrijpende en sterkere aardappelrassen te ontwikkelen waarmee de productie in tijden van klimaatverandering zeker kan worden gesteld.

Potatoreview.com citeerde Mark Taylor, hoofdauteur van het onderzoek: "Jarenlang hebben veredelaars de natuurlijke variaties bij het ontstaan van knolvorming benut om betere rassen te ontwikkelen voor de verschillende breedtegraden en oogstperioden en om het effect van omgevingsfactoren en ziektedruk te minimaliseren. Het verkrijgen van meer inzicht in het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de knolvorming van aardappelplanten kan nieuwe strategieën opleveren om de opbrengsten van dit voor de wereldwijde voedselzekerheid zo belangrijke gewas te verhogen." 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven