Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sieto de Vreeze en Marnix van der Caaij, Quality Pack

“Verpakkingsmateriaal staat als nooit tevoren hoog op de agenda”

Tholen - Is er nog wel plaats voor de verpakkingen van groenten en fruit bij de groothandelaar? Niet dat men geen verpakkingen meer nodig heeft, maar de voorraad neemt soms nogal wat ruimte in beslag. Kan dat niet effectiever en voordeliger met een andere vorm van voorraadbeheer? En hoe zit het dan met verpakkingen die men meerdere keren kan gebruiken zoals plastic kratten (meermalige verpakkingen)? Of heeft de sector nog altijd zijn voorkeur voor de kartonnen dozen (eenmalige verpakkingen)?

Verpakkingen op voorraad nemen bij de meeste bedrijven alleen maar ruimte in beslag

Voorraadbeheer
“Bij voorraadbeheer in verpakkingen draait het uiteindelijk allemaal om ruimte, flexibiliteit en kosten,” vertelt Sieto de Vreeze van Quality Pack, specialisten in eenmalige verpakkingen voor de AGF-sector. Momenteel is het bedrijf bezig met het bouwen van een nieuw pand in Maassluis, waar het alle activiteiten wil onderbrengen die nu nog verspreid zijn over meerdere locaties. Daarnaast zien Sieto en zijn collega Marnix van der Caaij er het voordeel in dat het pand straks een stuk centraler ligt ten opzichte van hun afnemers. Dat voordeel heeft deels te maken met de logistieke functie die ze naast veel knowhow aanbieden: Just-in-time delivery van een totaalpakket van verpakkingsmateriaal.

Er zijn genoeg producenten van verpakkingsmateriaal die prima in staat zijn mooie producten te produceren. Maar door de enorme diversiteit zitten verpakkers in de AGF-sector niet te wachten op enorme voorraden. We zien steeds meer dat vierkante meters hard nodig zijn voor hun eigen corebusiness. We zijn daarom met een aantal partijen om de tafel gaan zitten en hebben een model ontwikkeld waarin voorraadbeheer, flexibiliteit en kostenbeheersing zijn opgenomen. Met dit model zijn we een verlengstuk geworden van onze partner.

Nieuwbouw op bedrijventerrein De Dijk aan de Hooge Zeedijk 80 in Maassluis, hier komt het nieuwe pand van Quality Pack.

Sieto en Marnix vergelijken het met een SRV-man. “In het verleden kwam de SRV-man altijd met zijn rijdende supermarkt langs de deur en had alles in huis wat je als klant nodig had zonder dat je daarom moest vragen. Zo kan je ons ook zien. We leveren een totaalpakket af die voor die dag nodig is. Door de systemen goed op elkaar af te stemmen weten we precies wat nodig is en omdat het gaat om just-in-time leveringen kunnen we daarin ook flexibel werken. Als er onverwachts meer verpakkingen nodig zijn kunnen we die snel leveren.” Hoewel er duidelijk vraag is naar dergelijke oplossingen bij AGF-bedrijven zien Sieto en Marnix dit nog niet snel bij andere bedrijven op de markt. “Het is echt een meerwaarde voor ons als bedrijf als voor onze afnemers.”

Verpakkingen
Tot zover het voorraadbeheer. Hoe zit het eigenlijk met de verpakkingen zelf? “We zagen de afgelopen tien jaar een trend naar meer meermalige verpakkingen en onverpakt product,” vertelt Sieto. “Dat is echter een ontwikkeling die teniet is gedaan door alle recente ontwikkelingen rondom het Corona- en ToBRF-virus in de tomatensector. Dit jaar zien we een enorme groei in kartonnen dozen. Bij veel partijen zijn er veel vraagtekens of meermalig fust genoeg hygiëne kan waarborgen in de keten.

Op consumentenniveau is er weer een sterke tendens naar verpakt product. Op dit moment zijn supermarktbezoekers, als gevolg van het coronavirus, extra voorzichtig met onverpakt product.

“Voedselveiligheid en hygiëne kwamen bovenaan de agenda te staan sinds de komst van Corona. Maar tegelijkertijd komt langzaam ook eindelijk het besef dat er een enorme voedselverspilling aan de gang is. Huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar! Laat staan de hoeveelheid die de winkel nog geeneens haalt. Deze verspilling is een veel grotere aanslag op het milieu dan het gebruik van verpakkingsmateriaal. Maar de bal ligt nu wel in de hoek van producenten van verpakkingsmateriaal om duurzaam met zoveel mogelijk gerecycled materiaal te produceren. Bij Quality Pack werken we daar hard aan. “

Voor meer informatie:
Sieto de Vreeze
Quality Pack
Transportweg 1
2991 LV Barendrecht
0180-555 999
info@qualitypack.nl
www.qualitypack.nl