Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Met de winter op het zuidelijk halfrond dalen de volumes aan limes. Samen met een hoge vraag op de markt naar limes zorgt dat voor sterke prijzen. Dat zorgt in sommige landen voor sterke prijsfluctuaties voor limes. In Mexico haalt men ondertussen al het fruit van de bomen om te starten met een nieuwe cyclus. Dat zorgt voor veel klasse 2 fruit en een beperkt aanbod klasse 1. Regenval in de belangrijkste productieregio Veracruz kan zorgen voor een gat in de markt van enkele dagen. Prijzen op de Noord-Amerikaanse markt zijn momenteel stabiel door de hoge vraag.

Nederland: Markt voor limes aangetrokken na slechten maanden
"Na een paar slechte maanden is de limemarkt weer behoorlijk aangetrokken", aldus een Hollandse importeur. "Er is een goede vraag op dit moment in heel Europa en de volumes zijn afgenomen. Zo is er momenteel veel vraag naar limes op de lokale Braziliaanse markt en ook slinkt het aanbod, omdat het seizoen aflopend is. We zien wel dat er vorige week weer meer geladen is uit Brazilië en als dat doorzet dan zullen er binnen 2-3 weken weer voldoende limes beschikbaar zijn. Mexico laadt al een aantal maanden zeer beperkt volumes limes.”

Duitsland: Moeizame markt door horecarestricties
Het Duitse aanbod wordt sinds jaar en dag gedomineerd door handelswaar uit Mexico en Brazilië. Normaliter zijn limes een absolute hardloper tijdens de zomermaanden, momenteel is het beeld echter compleet omgekeerd. "De vraag naar limes is vergeleken met de normale zomerafzet sterk teruggelopen. Dit heeft uiteraard met de coronapandemie te maken: De horeca is immers een tijdlang gesloten geweest en ondanks de heropening die voor de vakantie plaatsvond is de omzet nog altijd niet op haar normale niveau. Met name de afnemers van limes -  voornamelijk cocktail- en loungebars - zitten in de hoek waar de klappen vallen", meldt een leverancier uit Hamburg. 

Frankrijk: Sterke prijsfluctuatie
Limes hebben in een korte periode een sterke prijsfluctuatie ondergaan op de markt. Drie weken geleden werden limes verkocht voor 3-4 euro per verpakking. Eind vorige week was dat 10-12 euro. Het lichte tekort aan limes verklaart deze prijsstijging deels, een tekort dat deels verklaard wordt door de winterperiode op het zuidelijk halfrond. Ondanks de hoge prijzen en de vakantiedagen is er toch vraag naar limes in Frankrijk. Fransen die vakantie vieren in eigen land en meer aandacht voor gezonde voeding die voortkomt uit de coronacrisis hebben de consumptie van limes goed gedaan.

Italië: Prijs van limes fluctueert sterk, consumptie met 70% gedaald
Een Italiaanse groothandelaar legt uit dat de prijs voor limes sterk fluctueert. In augustus 2019 was de prijs 3-4 €/kg. In juli 2020 was de prijs 2 euro en eind juli zelfs 1 euro voor een kilo. Vanuit Zuid-Amerika komt er momenteel minder limes dan gebruikelijk, vooral door het coronavirus en daarbij komende logistieke vertragingen. De prijzen fluctueren daardoor. Vergeleken met juli 2019 is de vraag gedaald met 70%, de consumptie is laag. De groothandelaar wijst erop dat op Europees niveau Nederland de belangrijkste handelaar in limes is.

Verenigde Staten: Sterke prijs op Amerikaanse markt
Op het moment is de voorraad limes in de VS sterk met ruime voorraden uit voornamelijk Mexico. De groothandelaren zien op het moment meer limes binnenkomen dan men normaal gewend is. Ondanks de piek in het seizoen zijn veel limes ook aangetast door de hitte en dat heeft zijn invloed op de kwaliteit van het fruit zoals krimping en een minimale houdbaarheid voor in het schap van de retail. Wat verder opvalt in vergelijking met 2019 is dat import uit Colombia, Peru en Guatemala voorlopig nog op zich laat wachten.

In combinatie met de sterke vraag vanuit de retail die de afgelopen 3-4 maanden redelijk stabiel is gebleken en de uitdagingen rond het coronavirus bij de oogst in Mexico zorgt het voor sterke prijzen op de Amerikaanse markt. Handelaren verwachten dat de sterke prijzen zullen aanhouden. De verwachting is pas dat met meer limes die geschikt zijn voor de versmarkt de prijs kan dalen, maar dat is voorlopig niet het geval.

Mexico: Regenval kan zorgen voor gat in de markt van enkele dagen
De belangrijkste teeltregio voor limes in Mexico is Veracruz. Op het moment bereiden de telers de volgende aanplanting voor en halen daarvoor al het fruit van de bomen als voorbereiding daarop. Dit heeft gezorgd voor een influx aan tweede klasse limes op de markt en daarmee lagere prijzen en een klein tekort aan eerste klas limes die daardoor duurder zijn. In de laatste week heeft neerslag in Veracruz ervoor gezorgd dat de oogst stil kwam te liggen en het is de verwachting dat dit de komende week ook het geval zal zijn. Verwacht wordt dat dit gaat zorgen voor een gat in de markt van enkele dagen, omdat de oogst is vertraagd met 2-3 weken en de huidige voorraden op de markt dit gat niet kunnen dichten tot de volgende lading beschikbaar is. Als de volgende oogst beschikbaar is verwacht men dat daardoor de prijzen weer stabiliseren.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt pruimen