Europa stelt nieuwe limieten voor perchloraat in bepaalde groenten en fruit

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft via Verordening (EU) 2020/685 van de Europese Commissie nieuwe limieten vastgesteld voor perchloraat in bepaalde levensmiddelen. Deze verbinding, een afgeleide van chloor, is een verontreinigende stof waarvan de inname in te hoge proporties de schildklier kan aantasten, waardoor de opname van jodium in het lichaam bemoeilijkt wordt.

Zoals de Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) in een recente publicatie uitlegt, komt perchloraat op twee manieren in voedsel terecht. Enerzijds kan de vorming ervan een natuurlijke oorsprong hebben: het zit in de atmosfeer en komt via regenval in het grondwater terecht. De meest voorkomende vorm is echter het gevolg van menselijke activiteit: via meststoffen met nitraat die in de land- en tuinbouw worden gebruikt, industrieel afval of producten die worden gebruikt om water drinkbaar te maken.

EFSA heeft de aanwezigheid van deze schadelijke stof in groenten en fruit sinds 2013 herhaaldelijk geanalyseerd. In 2014 concludeerde de organisatie dat voortdurende blootstelling aan perchloraat via de voeding zorgwekkend kan zijn, vooral voor jongere leeftijdsgroepen met een klein tot matig jodiumtekort, zo schrijft de OCU. Ook zuigelingen zijn kwetsbaar via de inname van moedermelk. Daarom heeft de EFSA besloten de aanwezigheid van perchloraat in voedsel nog meer te verminderen door meer controle op de processen van bemesting, reiniging en desinfectie van voedselproducten en installaties die gebruikt worden bij de verwerking van levensmiddelen.

Verordening 2020/685 geeft aan dat groenten en fruit een maximaal perchloraatgehalte mogen hebben van 0,5 mg/kg, behalve boerenkool en groenten en fruit van de komkommerfamilie (meloen, komkommer of pompoen), waarvan de limiet 0,10 mg/kg mag bedragen.

OCU herinnert aan het belang van het wassen van groenten voordat ze worden geconsumeerd om ziektekiemen en resten van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te verwijderen. "Daar zijn enkele gangbare producten voor beschikbaar, zoals bicarbonaat, azijn of bleekmiddel voor voedselgebruik, zolang het maar in de juiste dosis wordt gebruikt", aldus de organisatie. "Uiteindelijk is het belangrijk dat je groenten en fruit goed afspoelt onder de kraan en afdroogt met keukenpapier of een schone doek", besluit OCU.

Bron: elespanol.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven