Amit Kayla over het Indiase druiven- en granaatappelseizoen

Oogst Indiase granaatappelen is begonnen

Na een moeizaam verlopen druivenseizoen in India is nu dat van granaatappelen aangebroken. De vraag naar granaatappelen zal naar verwachting sterker zijn, omdat consumenten nu meer dan ooit op zoek zijn naar fruitsoorten die hun afweersysteem versterken en een hoge voedingswaarde hebben. Een exporteur hoopt binnenkort te kunnen starten met het verladen van fruit naar het VK en andere Europese markten. 

Amit Kayla, eigenaar van Kayla Exports, kijkt met een ontevreden gevoel terug op het voorbije druivenseizoen. "Het seizoen van Indiase druiven is nu voorbij, dus we moeten geduld hebben tot de nieuwe druivenoogst in december 2020 weer beschikbaar komt. We zullen deze druiven tot mei 2021 exporteren. Over het algemeen kan men stellen dat het geen goed jaar voor Indiase druiven was. Het totale aantal druiven dat India exporteerde daalde maar liefst met 28% ten opzichte van vorig seizoen. Dit kan hoofdzakelijk worden toegeschreven aan de kleinere oogst als gevolg van zware regenval vroeg in het seizoen. Uiteraard zorgde ook de Covid-19-pandemie voor problemen in zowel India zelf als op de exportmarkten. Het virus leverde met name op het gebied van arbeid en logistiek de nodige uitdagingen op."

Gezien de enorme impact van het coronavirus op het seizoen vraagt Kalya zich af of het seizoen normaal zou zijn verlopen als er geen pandemie uitgebroken was. "De vraag was dit seizoen stabiel en we zagen geen verandering ten opzichte van vorig jaar. Als Covid-19 ons speelveld niet had veranderd dan denk ik dat het een normaal tot gemiddeld Indiaas druivenseizoen zou zijn geweest. Onze belangrijkste markten in Europa, Canada en Zuidoost-Azië kampten met hetzelfde probleem, maar gelukkig zijn we er ondanks de pandemie in geslaagd om onze export naar zowel Canada als Zuidoost-Azië op te schalen."

Aangezien er nauwelijks arbeidskrachten beschikbaar waren, moesten telers creatief zijn. Kalya zegt dat sommige telers hun druiven hebben gebruikt voor de verwerking tot rozijnen. "Tot maart waren de prijzen stabiel, maar vanaf half maart vertoonden ze een dalende trend, omdat er toen een landelijke lockdown werd ingesteld door de regering. Sommige telers verwerkten hun druiven tot rozijnen, omdat de export nagenoeg stillag gedurende deze periode. Het plukken kon niet doorgaan vanwege een tekort aan arbeidskrachten en ook het transport van de druiven vormde een probleem." 

Momenteel wordt er in India alles aan gedaan om nieuwe besmettingen met het virus te voorkomen maar toch worden er dagelijks weer duizenden nieuwe gevallen gemeld. "In India verbetert de situatie rondom Covid-19 geleidelijk wel maar toch komen er dagelijks duizenden nieuwe gevallen bij. Vooral de grote steden zijn brandhaarden omdat de bevolking hier dicht op elkaar woont. In de minst getroffen gebieden gaat de handel echter gewoon door maar in de zwaar getroffen regio's wordt zij ernstig belemmerd," vertelt Kalya. 

Momenteel ligt de focus op het granaatappelseizoen, dat nog tot oktober zal duren. "Hoewel er een tekort is aan grote maten stelt de oogst over de hele linie tevreden," aldus Kalya. "In India is het granaatappelseizoen net van start gegaan en het fruit ziet er uitstekend uit dankzij de goede kleuring. Ook met de smaak zit het wel goed maar er zijn helaas minder grote maten beschikbaar dan we aanvankelijk hadden verwacht. We maken onze zendingen voor markten in Zuidoost-Azië nu gereed en we hopen ook snel een begin te kunnen maken met de export naar het VK en Europa. De vraag naar granaatappelen is op het moment redelijk stabiel en misschien zelfs wel sterker omdat veel consumenten op zoek zijn naar fruitsoorten die veel vitaminen bevatten, zoals granaatappelen en citrus. Dit zou weleens gunstig kunnen zijn voor de afzet dit jaar maar  vanwege de pandemie is alles toch een beetje onzeker."

“We werken nu met Aziatische markten en zullen zodra er residu-vrij fruit kan worden geoogst, ook granaatappelen naar Europa, het VK en Canada gaan verladen. De prijzen voor fruit in normale maten zijn stabiel, maar er is wel veel vraag naar grotere maten en dit drijft de prijzen op. De logistieke kosten zijn dit jaar als gevolg van de pandemie en de hogere brandstofprijzen gestegen. Dit alles maakt dat ook de prijzen van het fruit zelf omhoog gaan. Granaatappelen zijn in India jaarrond verkrijgbaar maar we exporteren ze eigenlijk uitsluitend in de periode van augustus tot oktober en van januari tot maart," zegt Kayla tot slot. 

Voor meer informatie:
Amit Kalya
Kalya Exports
Tel: +91 9890673321
Email: amit@kalyaexports.com
www.kalyaexports.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven