Eric Conta - DKI Fruit

Aanvoer Zuid-Afrikaanse easypeelers krap nu Afrikaanse handel weer aantrekt

In West-Afrika is er veel vraag naar easypeelers, zoals Tango's en Nadorcotts, maar het is lastig om aan maten 1X tot 3X te komen en dan ook nog eens verpakt in kartons van 10 kilo, de voorkeursverpakking van de klanten van DKI Fruit. Deze krapte is te wijten aan het feit dat verpakkingsprogramma's in het VK dezelfde maten vereisen.

"Je merkt dat er een tekort aan easypeelers is en we hebben moeite om de maten te leveren waar onze klanten om vragen," legt Eric Conta van DKI Fruit uit. Hij voegt eraan toe dat zijn bedrijf weliswaar niet veel citrus verhandelt, maar dat haar klanten in Gabon, Senegal en Mali op bepaalde momenten op prijs concurreren met het VK en Europa, met name gedurende de laatste fase van het seizoen van de late Zuid-Afrikaanse mandarijnenrassen, wanneer in Europa de overgang naar lokaal product begint.

Zuid-Afrikaans fruit in een straatkraam in Port Louis, op Mauritius, waar KKI Fruit één van de grootste importeurs is. 

De afgelopen weken vertoonde de situatie in Afrika de eerste tekenen van herstel, maar volgens Eric was dit jaar veruit het slechtste seizoen van een reeks matige seizoenen.  

"De lockdowns vanwege Covid-19 raakten landen zonder formele retailsector extra hard. Openluchtmarkten gingen dicht en de verkoop op straat werd verboden, terwijl de koopkracht van veel Afrikaanse consumenten, die veelal afhankelijk zijn van daglonen, dramatisch daalde," zegt Eric. 

Er ontstonden grote problemen in de havens en sommige rederijen schortten hun diensten tussen Zuid-Afrika en West-Afrika op. Ook waren er moeilijkheden met vracht die oponthoud opliep in de havens, waardoor vooral niet aan zee grenzende landen, zoals Niger en Burkina Faso, hard werden getroffen. 

Jaarronde aanvoer van breed scala aan fruit naar Réunion en Mauritius
DKI Fruit is ook sterk aanwezig op de eilanden Mauritius en Réunion in de Indische Oceaan. Het laatstgenoemde eiland is een Frans overzees departement en valt daarom onder EU-regelgeving.

"We zijn gespecialiseerd in dienstverlening van de hoogste kwaliteit en bieden jaarrond Zuid-Afrikaans fruit aan en buiten het seizoen leveren we ook fruit uit Spanje, Italië en Griekenland. Het zachtfruitseizoen is alweer begonnen en we verzenden onze aardbeien per luchtvracht. Later in het seizoen starten we ook met het verzenden van kersen."

Rechts: DKI Fruit levert een breed assortiment aan fruit aan de eilanden in de Indische Oceaan. 

Vanwege de problemen in de havens moest het bedrijf haar vracht tegen hoge kosten per vrachtwagen van Kaapstad naar Durban vervoeren, vanwaaruit het naar de eilanden in de Indische Oceaan werd verscheept. 

Het bedrijf is partner van het distributiebedrijf Real Fresh Fruit (RFF) op Mauritius.

Zorgen over beschikbaarheid Golden Delicious 
Ook de appelsector moest onder deze zware omstandigheden werken en veel appeltelers hebben in Afrika populaire appelrassen, zoals Golden Delicious, afgezet op alternatieve markten in het VK en de EU (met name de grotere maten) ter compensatie voor de beperkte afzetmogelijkheden in Afrika.

"Nu de handel de afgelopen drie weken weer is aangetrokken, bestaan er zorgen over de beschikbaarheid van Golden Delicious-appelen voor Afrikaanse klanten," aldus Eric.

Een vrachtwagen geladen met fruit bestemd voor RFF, de partner van DKI Fruit op Mauritius. 

Over een paar maanden zal DKI Fruit starten met de handel in druiven. Het bedrijf werkt alleen met rode rassen en dan met name Crimson en Red Globe, aangezien haar klanten in West-Afrika geen witte of blauwe druiven afnemen. Het seizoen gaat van start met de pluk van het ras Flame. 

"Voorheen verlaadden we hele containers met druiven naar onze klanten, maar gezien de hoge prijzen van bijvoorbeeld het ras Crimson bieden we hen nu de mogelijkheid om de vracht te combineren met  appel- en perenrassen die dan in het seizoen zijn of zo nu dan met wat pallets rode pruimen." 

Voor meer informatie:
Eric Conta
DKI Fruit
+27 21 21 855 4888
eric@dkifruit.co.za
https://dkifruit.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven