Bert Vanweddingen, Cherryfarm

"Kersensector aan het professionaliseren door verdwijnen kleine telers"

Tholen – “Bij ons zijn de laatste kersen geplukt en is het seizoen gedaan. Achteraf gezien hebben we een goed seizoen gehad, geen topper zoals vorig jaar, maar wel een positief seizoen”, vertelt Bert Vanweddingen van Cherryfarm. “Het seizoen is vroeg en goed begonnen met veel vraag en mooie prijzen voor de vroege variëteiten. Het latere seizoen was iets minder, omdat er redelijk veel Regina’s op de markt waren, waardoor de prijzen iets lager uitvielen.”


Nieuwe aanplant van kersenvariëteit Folfer

Vorstschade
“Ook wij zijn getroffen door de late nachtvorst dit voorjaar, waardoor bijna 80 procent van onze middenseizoen kersen verloren is gegaan. Dat is wel een flinke domper. Tevens hebben we tijdens de pluk ook wat last gehad van neerslag, hierdoor hebben we ook wel wat uitval gehad”, zegt Bert. De kersenteler heeft momenteel 5 hectare overkapte teelt en 15 hectare open teelt, maar is ervan overtuigd dat het overkappen voor de toekomst noodzakelijk is. “Wanneer je contracten met de retail maakt is het van belang dat je zeker bent van je oogst. Overkappen is echter wel een zeer grote investering.”

Professionaliseren
“Eén van de grootste ontwikkelingen die we in de sector zien is dat de kleinere kersentelers verdwijnen en de sector aan het professionaliseren is. De kleinere telers hebben moeite om alles op tijd geplukt te krijgen, waardoor ze de grotere telers vragen om te plukken of het fruit op stam te kopen. Als kersen te laat geplukt worden verzieken die de markt. Als wij met Kordia bezig zijn, komen sommige telers nog met Summit en dat komt de prijs en kwaliteit niet ten goede. Langzaam zijn die telers aan het verdwijnen en ontwikkelt de sector zich op een manier hoe het zou moeten zijn”, constateert Bert.

Ondanks alle coronamaatregelen die door de Belgische regering zijn opgelegd is het Vanweddingen gelukt om de pluk goed en op tijd te laten verlopen. “Het is allemaal gelukt ondanks een paar buien, maar voor peren en appelen is het code rood. Het is nog onzeker of iedereen uit Polen en Roemenië op tijd hier kan geraken. Gelukkig is het kersenseizoen voorbij en hebben we het goed kunnen afsluiten.”

Voor meer informatie:
Bert Vanweddingen
Cherryfarm
Sint-Kristinastraat 12
3800 Brustem – België
+32 11 68 39 46
info@cherryfarm.be 
www.cherryfarm.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven