Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vautmans roept op om zonnebrand op te nemen in brede weersverzekering

Het warme weer van de afgelopen dagen bezorgt de Belgische fruittelers kopzorgen. Door de uitzonderlijke droogte en de hitte zijn grote delen van het fruit getroffen door zonnebrand. Hilde Vautmans roept op om de gemeentelijke schadecommissies deze week nog op pad te sturen.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld): “De afgelopen dagen kreeg ik enorm veel berichtjes van telers met foto’s van verbrande appelen en peren. De omvang van de schade lijkt op het eerste zicht groot. Daarom is het belangrijk dat de schadecommissies in alle getroffen steden en gemeenten zo snel mogelijk op pad worden gestuurd om de schade vast te stellen en in kaart te brengen. Enkel zo kunnen we een betrouwbaar overzicht krijgen van de omvang van de zonnebrand.”

Zonnebrand is een nieuw fenomeen van de laatste jaren en wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vorst en ernstige droogte, niet gedekt door de brede weersverzekering. 

“Hier moet dringend iets aan gedaan worden,” vindt Vautmans. “Daarom vraag ik om zonnebrand op te nemen als bijkomend risico in de brede weersverzekering. De evaluatie is normaal voorzien voor 2025, maar de vele getroffen telers kunnen zo lang niet wachten. We moeten zo snel mogelijk op politiek niveau tot die evaluatie overgaan, zeker nu zonnebrand voor het tweede jaar op rij genadeloos toeslaat.”

“Verder roep ik minister Crevits op om na te gaan of deze hitte als uitzonderlijk kan worden bestempeld. Het landbouwrampensfonds is dan misschien wel opgedoekt, we hebben nog steeds het Vlaams Rampenfonds waarvan telers in uitzonderlijke omstandigheden gebruik kunnen maken. Daarom is het nu hoofdzaak om zo snel en nauwkeurig mogelijk vast te stellen hoe zwaar de sector is getroffen. Voor de telers is het de zoveelste tegenslag. Tijd om grondig te bekijken hoe we hen kunnen helpen”, aldus Vautmans.

Bron: Hildevautmans.eu

Publicatiedatum: