Dankzij COVID-19 sterke aardappelexport vanuit China

De internationale markt voor tuinbouwproducten heeft zwaar te lijden gehad van de uitbraak van het coronavirus aan het begin van 2020. De pandemie zorgde voor meerdere uitdagingen, zoals problemen voor distributie, een tekort aan arbeidskrachten en een sterk verminderde koopkracht van de consument. Voor veel tuinbouwproducten waren er problemen met de afzet, waardoor de prijzen zijn gedaald. Veel telers moesten hun oogst opgeven, omdat de verkoopprijs te ver onder de kostprijs kwam te liggen. Het op de markt zetten van de oogst zou zodoende tot een groter verlies leiden dan simpelweg de oogst in de grond te laten. Telers hebben hierdoor significante verliezen geleden.

Hoewel veel tuinbouwproducten zodoende slechte resultaten hebben behaald, zijn de omstandigheden voor de export van Chinese aardappelen juist verbeterd. Niet alleen is de exportprijs voor Chinese aardappelen jaar op jaar verbeterd, maar is ook het volume van de export toegenomen. De omstandigheden voor de aardappelmarkt zijn veel beter dan in voorgaande jaren. Er zijn meerdere redenen voor deze trend. China heeft goed grip op de pandemie, waarvan de situatie op dit moment stabiel lijkt te zijn. Tegelijkertijd hebben veel andere landen nog steeds forse problemen met het coronavirus. Zo is de situatie in Pakistan en India een stuk slechter, wat significante gevolgen heeft gehad voor de aardappelexport van deze landen. Buitenlandse markten hebben daarom hun aandacht verschoven naar China, wat nieuwe commerciële mogelijkheden heeft gegeven voor Chinese aardappeltelers.

"Onze aardappelen komen uit teeltgebieden zoals Shandong, Liaoning, Hebei, Binnen-Mongolië en Heilongjiang", legt Bai van Dalian Nongchang International Trade uit. "Het seizoen begint elk jaar in juni en loopt dan door tot maart in het daaropvolgende jaar. We kunnen bijna het hele jaarrond aardappelen leveren. We exporteren onze aardappelen in scheepscontainers naar Rusland, Zuid-Oost-Azië en het Midden-Oosten. Ook exporteren we producten waar aardappelen in zijn verwerkt naar markten in Zuid-Korea, Europa en de VS. Ons assortiment van deze producten bestaat onder andere uit diepgevroren aardappelpartjes, krieltjes en aardappelpuree in poedervorm", zegt Bai.

Voor meer informatie:
Mr. Bai
Dalian Nongchang International Trade Co., Ltd.
+86 188 4087 9071 
Green@dlnongchang.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven