Weinig beweging in tomaat, prijs overige vruchtgroenten overwegend positiever

Tholen - Het is hartje zomer en dus is het zweten en puffen in de kas. Maar levert al die arbeid ook nog wat op voor de teler? In de meeste gevallen wel met (licht) stijgende prijzen sinds begin augustus, tomaten en courgettes uitgezonderd. Daar blijft het moeilijk, ziet Benny Cuypers van BelOrta.

Tomaat - nog steeds weinig beweging in de markt
"In tomaat mag er wel wat veranderen," aldus Benny. De prijzen zijn zowel in los als tros blijven hangen op ongeveer 30-40 cent. "De oplevingen in prijs, bijvoorbeeld eind juli nog even, waren eigenlijk het hele seizoen relatief kort en dus zet dat niet echt zoden aan de dijk. Het is volgens mij een teken dat de markt, zeker momenteel nu alle landen volop in productie zijn, overvol is."

Met het extreme weer momenteel zou aan die piektoevoer in tomaat over een week of zeven mogelijk wel verandering kunnen komen. "De hitte heeft zonder twijfel effect op de zetting, zeker in tomaat, toch weer net wat gevoeliger voor warmte dan andere producten. Het zou dus kunnen dat we over een tijdje wat minder productie krijgen, al blijft dat voorlopig nog gissen."

Paprika - met iets lagere volumes goede prijzen
De vooruitzichten op de korte termijn zijn voor de andere vruchtgroenten positiever. Paprika bijvoorbeeld is aan een opmars in prijs bezig. "Momenteel is er wat schaarste aan groen, dus dat product is momenteel erg duur, net als oranje. Rode en gele paprika's zijn er voldoende, maar de producties zijn hier ook niet gigantisch en dus zijn met een goede vraag de prijzen hier ook stevig te noemen. 1,40-1,50 euro per kilo is met de huidige volumes goed te noemen."

Komkommer - aantrekkende prijzen, afnemende volumes
In komkommer is er sinds begin augustus een stijgende lijn zichtbaar. "Dat mag ook wel, want al met al was het voor komkommertelers tot nu toe moeilijk dit seizoen. Het goede weer zorgt voor een hogere vraag en dito prijzen." 

Over week 32 werd op de VBT-klokken een middenprijs van net geen 30 eurocent (29,9 cent) genoteerd.

De komende weken verwacht men bij BelOrta op de klok in komkommer lagere volumes. "Er gaat wat areaal uit productie, o.a. door telers met een herfstteelt tomaten, waardoor er kans is op voortzetting van deze stijgende lijn in de komkommerprijzen."

Aubergines - traditioneel stijgende lijn in prijs 
Ook in aubergines is er een stijgende lijn zichtbaar in prijs. De prijsstijging richting de tweede helft van augustus is traditioneel, weet Benny. "Enerzijds is er dan stilaan wat minder productie vanwege minder licht, terwijl de vraag vaak goed is."

Over week 32 werd als middenprijs 1,03 euro op de VBT-klokken genoteerd.

Courgettes - groen zeer moeizaam, geel zakt ook weg
Anders is dat in courgettes, waar de marktsituatie al een paar weken zeer moeilijk is. "We halen nauwelijks mooie prijzen. In groen schommelt de prijs tussen de 5-10 eurocent, terwijl geel wel wat beter is. Of eigenlijk stilaan was, want waar de prijzen eerst nog rond de 70 à 80 eurocent lagen, is dat maandag (40 cent) en vandaag (11 augustus, 30 cent) weer weggezakt. De aanscherpte coronaregels in de horeca hier helpen daarbij niet."

Voor meer informatie: 
Benny Cuypers
BelOrta
+32(0)155 655 291
verkoop@belorta.be
www.belorta.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven