#hetzomerfruitiserweer

"Steeds meer consumenten kopen Nederlands zachtfruit"

De zomer van 2020 is anders dan anders. Geen festivals, geen massale vliegvakanties naar de zon, geen EK Voetbal, geen Olympische Spelen, en ga zo maar door. "Maar je kunt nog wél steeds genieten van vers zomerfruit van Nederlandse bodem: frambozen, bramen, rode en blauwe bessen zijn - net als andere jaren - volop beschikbaar. En steeds meer mensen kopen ze: de populariteit van zachtfruit zit duidelijk in de lift", aldus NFO. 

De Nederlands oogst van frambozen, bramen, rode en blauwe bessen is alweer een tijdje bezig. En ook de komende tijd zijn deze producten nog volop verkrijgbaar in de supermarkten en bij de fruitstalletjes van de diverse telers. In totaal telt Nederland circa 400 bedrijven, waar met zorg en aandacht houtig kleinfruit wordt geteeld. Zij zijn samen goed voor bijna 2000 hectare; dat is bijna twee keer zoveel dan twintig jaar geleden.

In de lift
Dat er in Nederland steeds meer frambozen, bramen, rode en blauwe bessen worden geteeld, komt onder meer doordat steeds meer consumenten zachtfruit kopen. Sterker nog: tussen 2013 en 2018 stegen de Nederlandse consumentenuitgaven aan zachtfruit met bijna tachtig procent. Daarmee geven Nederlanders bijna net zoveel geld uit aan zachtfruit als aan appelen en peren. Vooral de blauwe bes doet de laatste jaren goede zaken: deze zachtfruitsoort stond in 2019 op de zevende plek in de top-10 van fruitsoorten waaraan Nederlanders het meeste geld uitgeven. Tien jaar daarvoor stond de blauwe bes nog niet in de top-10. Bijna 4 op de 10 huishoudens koopt weleens of regelmatig blauwe bessen.

Gezonde keuze
"Het is niet zo vreemd dat zachtfruit zo populair is. Deze fruitsoorten zijn namelijk niet alleen lekker, maar ook gezond. Zo bevatten 100 gram blauwe bessen en bramen gemiddeld genomen 28 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine draagt bij aan een goede bloedstolling en mogelijk ook aan de aanmaak van botten. En in 125 gram frambozen zit gemiddeld meer dan helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Daarmee is het Hollands zomerfruit dus altijd een gezonde keuze. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven