De overheid belooft € 395 mln aan Noord-Ierse bedrijven

VK vertrouwt op de Brexit-handelsovereenkomst nu de EU van toon verandert

Afgelopen vrijdag zei Michael Gove, de Britse minister die toezicht houdt op de Brexit besprekingen, dat hij ervan overtuigd was dat er een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie gesloten zal worden, aangezien er de afgelopen weken een duidelijke verandering in de toon van de EU heeft plaatsgevonden waardoor er vooruitgang kon worden geboekt.

Het VK heeft de EU op 31 januari verlaten, maar de belangrijkste voorwaarden voor het lidmaatschap blijven van kracht - inclusief het lidmaatschap van de EU-douane-unie en de interne markt - gedurende een overgangsperiode tot het einde van dit jaar, waarin beide partijen hopen te kunnen onderhandelen over een nieuw vrijhandelsakkoord.

"Ik ben er zeker van dat er een overeenkomst bereikt zal worden. Ik denk dat er een welkome verandering in toon te zien is tijdens de afgelopen weken," vertelde Michael Gove verslaggevers in Portadown in de Britse provincie Noord-Ierland. Reuters.com citeerde hem: "De voortekenen voor een overeenkomst zijn goed. Nu is er natuurlijk nog wel het een en ander uit te vechten. Ik geloof dat het tot een succesvol onderhandelingsresultaat zal leiden."

Hoewel Groot-Brittannië altijd heeft gezegd dat het geloofde dat een deal mogelijk was, was de teneur van de opmerkingen van Gove - een van de grootste Brexit-aanhangers in de regering van premier Boris Johnson - duidelijk positiever dan in de afgelopen maanden.

Het VK belooft € 395 mln aan Noord-Ierse ondernemingen 
Volgens een artikel op fpcfreshtalkdaily.co.uk heeft de Britse overheid een pakket van € 395 mln aangekondigd om Noord-Ierse ondernemingen te helpen met de kosten die door de Brexit ontstaan zijn voor handel met de rest van het VK.

Volgens Michael Gove wordt € 222 mln besteed aan de TSS (de dienst ter ondersteuning van handelaren) om bedrijven te helpen met de nieuwe bureaucratie omtrent goederen die over het Ierse zeegebied verladen worden, waardoor de overheid feitelijk een douaneagent voor handelaren wordt.

Er zal nog eens € 172 mln worden besteed aan digitale technologie om de processen te stroomlijnen die nodig zijn voor de nieuwe binnengrens die door het Noord-Ierse protocol is gecreëerd, een onderdeel van de Brexit-overeenkomst die de regio op het Britse douanegebied en het EU-douanewetboek afstemt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven